Tilgi dem ikke – de vet hva de gjør

Av
DEL

InnsendtI valgkampen i 2013 var Norges manglende beredskap den 22.7. et sentralt trumfkort i Høyres valgkamp. Enkelte kandidater fra Høyre gikk til og med så langt som å hevde at Erna Solbergs personlige egenskaper ville gjort Norge bedre rustet til å avverge terrorangrepet. For meg som overlevende og som venn av mange av de døde var dette grepet fra Høyre vondt, men jeg aksepterte at det måtte være sånn. Beredskapen var ikke god nok i 2011, og i et demokratisk samfunn forbedrer vi oss ved å velge politikere som tar tak i problemene. Da må man kunne snakke om dem i en valgkamp.

Men Erna kunne ikke avverge terrorangrep.

En ting er at det har skjedd skammelig lite på beredskapsfronten de siste seks årene. Noe helt annet – og mer alvorlig – er at Høyre med åpne øyne har inngått samarbeid med et parti som stadig drar strikken lengre for hvordan det er akseptabelt å snakke om minoriteter, innvandrere og særlig muslimer. Samfunnsdebatten har endret seg radikalt, PST er bekymret for hvor mange som forherliger vold mot muslimer i kommentarfeltene, og «jeg ville ikke brukt akkurat de ordene» har blitt gjentatt så mange ganger av landets statsminister at det har blitt en parodi.

Men det er ikke en parodi. Det er dønn alvorlig. Det så vi i forrige uke, da Norges eneste beredskap mot et nytt høyreekstremt massemord var en handlekraftig 65-åring.

Etter at Filter Nyheter satte søkelyset på Nesodden FrPs førstekandidat og hans stygge og farlige holdninger, har hele Nesoddsamfunnet reagert unisont med fordømmelse. Det er bra.

Også Erik Adland og Nesodden Høyre har tatt avstand og sagt at de ikke vil samarbeide med FrP så lenge Brungot er førstekandidat. Men de må tilgi meg om jeg ikke tar utsagnene deres helt alvorlig. Brungot har tidligere vært medlem av Nesodden Høyre, og Høyre og Adland visste godt hvem han var og hva han sto for da de flere ganger i vår hadde felles utspill og enda til felles valgkampmøte med Nesodden FrP. Og selv om hele Nesodden FrP har akseptert Brungot og hans holdninger som førstekandidat, ser Adland ingen problemer med videre samarbeid med partiet for øvrig.

Jeg tror Nesodden Høyre visste like godt som Høyre nasjonalt hva slags folk og holdninger det er de er avhengig av for å få flertall. Jeg tror Nesodden Høyre på samme måte som Høyre nasjonalt tenkte at «ikke ville valgt de ordene» kunne fungere som taktikk for å få makt.

Det er skammelig, det er usselt, og denne gangen skal det ikke gå ubemerket hen fra min side.

Tilgi dem ikke – de vet hva de gjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags