Barn og unge streiket for sin fremtid

Barn og unge streiket for sin fremtid.

Barn og unge streiket for sin fremtid.

Av
DEL

LeserbrevUngdommene våre ga et klart budskap i slutten av forrige uke. Tusenvis av norske ungdommer streiket for klimakampen og for sin fremtid. Ungdommene våre har rett! Klima er viktig for alle!

Barn og unge møtte opp foran Stortinget og foran sitt rådhus – også i Frogn! Engasjerte skoleelever fra forskjellige skoler i Frogn klimastreiket på fredag. Det er bra vi har utålmodige ungdommer som krever handling, og da må vi lytte!

Helt siden Greta Thunberg satte seg ned utenfor den svenske riksdagen og streiket for klimaet, har det strømmet på med engasjert ungdom som hever stemmen sin og sier ifra. Greta startet en hel bevegelse som har mobilisert flere hundretusen ungdommer verden over til en klima protest.

Vi har vært kjent med klimaendringene lenge, og mange tiltak er gjennomført med ny teknologi og fornybare løsninger. Men det er ikke nok og det går ikke fort nok. Vi driver kort og godt rovdrift på kloden vår. Det handler blant annet om rovdrift på natur, forurensing av havene våre med blant annet plast, et bruk og kast samfunn og fossilt brensel i stor skala.

Verdenssamfunnet har gjort viktige vedtak i Rio 1992, I Kyoto i 1997 og i Paris i 2015. Vi vet hva som skaper klimakrisen, og vi vet hvordan vi skal løse den.

Mina Hirsum Lystad, Tone Merete Hauk-Hansen og Rita Hirsum Lystad

Ungdomskandidat/kandidat/ordførerkandidat

Frogn Arbeiderparti

Men hva gjør vi lokalt? Når vi leser at folk velger bil istedenfor buss fordi Ruter legger om til et dårligere rutetilbud blir vi mildt sagt oppgitte. Dette er ikke bærekraftig av Ruter. Og da må ansvarlige fylkespolitikere ta tak som kan påvirke Ruter – vi lokalt kan si fra at dette ikke er bærekraftig.

Andre viktig momenter er gjenbruk, for eksempel ved å få på plass en etterlengtet utlånsentral for sport- og fritidsutstyr, legge til rette for loppemarkeder, gode sykkel- og skoleveier og sykkelutleie for Frogn befolkning ved trafikknutepunkter og møteplasser. Her kan kreativiteten blomstre!

Det handler om en holdningsendring hos oss voksne – vi må gå foran – og dere ungdommer skal være våre største kritikere.

Kjære alle dere unge som hever stemmene deres, takk for at dere tar kampen! Klima er viktig for alle. Vi er mange som hører dere. Som heier på dere og som støtter dere.

Noen ganger er det helt riktig å streike. Streiker har gjort verden bedre før. Streiker har utløst politisk endring og viktige seire. Det kan det gjøre igjen.

Følg opp deres engasjement og bruk ungdommens kommunestyre som politisk organ. Sett klima opp som sak, diskuter tiltak vi kan gjøre her i Frogn og send saken videre til Frogns kommunestyre. Frogn Arbeiderparti er klar til å ta imot!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags