Faktafeil om Venstre fra Haktor Slåke

Av

Nei, Haktor, Venstre er et sentrumsparti og tilhører ikke rød side - det er tvert imot Høyre som har vært Arbeiderpartiets samarbeidsparti i Frogn de senere år.

DEL

MeningerI Amta-7 22.9. forsøker avtroppende ordfører Haktor Slåke å framstille det slik at Venstre i Frogn tilhører rød side, gjennomgående støtter «arbeiderpartikonstellasjoner» og ikke vil samarbeide med Høyre. Dette er merkelige anklager fra et parti som de siste åtte år har knyttet seg til Arbeiderpartiet, og i tillegg er flere av påstandene faktisk feil.

Haktor hevder at Venstre ikke siden midten av 80-tallet har støttet en Høyre-ordfører. For det første er dette feil. Høyre og Venstre styrte i hvert fall Frogn sammen fra 1999-2003, med Ruth Lillian Brekke (H) som ordfører og Jorunn Holter (V) som varaordfører. For det andre har det de siste periodene vært Høyres valg at Venstre ikke ble tatt med i politisk samarbeid. I 2011 og 2015 nektet Høyre å ha forhandlinger med Venstre etter valget. I 2015 var dette overraskende, for da hadde Høyre og Venstre hatt et nært samarbeid om Frogn-budsjettet i tre år. Venstre ringte Haktor flere ganger i uken etter valget for å be om sonderingsmøte, men fikk ikke noe møte før vi leste i Amta at Høyre hadde inngått politisk samarbeid med Ap. Høyre valgte altså rød side, uten å søke andre samarbeid.

Haktor uttaler også til Amta at Senterpartiet og Venstre har støttet Arbeiderpartikonstellasjoner i lang tid, og sier at en stemme til Senterpartiet og Venstre har vært en stemme til rød side. Dette må jo være å sitte i glasshus for en ordfører som for fire år siden fornyet samarbeidet og skrev politisk samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet. Igjen er fakta helt feil. Da kommunestyret ble konstituert 12.10.2015 stemte Senterpartiet på Haktor og tok plass i Høyres blokk, mens Venstre stemte på meg og stilte som egen blokk.

I rikspolitikken er Venstre og Høyre partier som står hverandre nær. I Frogn har vi stått mot hverandre i vernesaker, fordi Venstre setter innbyggere foran utbyggere. Vi kan nevne Lehmannsbrygga, verneplanen for Gamle Drøbak, Holt næringspark og Kolstadutbyggingen.

I andre saker har vi derimot hatt et godt grunnlag for samarbeid i Kommunestyret, blant annet det nevnte budsjettsamarbeidet i perioden 2011-2015, der Senterpartiet også deltok et par år.

Jeg skjønner ikke hva Haktor vil oppnå ved å klistre Venstre til rød side i Frogn-politikken, med en historiefortelling som bygger på direkte faktafeil. Mitt råd er at Høyre tar på alvor at Venstre sier at samarbeidet er valgteknisk, og at hvert parti skal jobbe i kommunestyret basert på sitt program. Se på hvor politikken sammenfaller og bygg samarbeid med Venstre i sakene der det er grunnlag for fellesskap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags