Om hummerfredning og sendrektig saksbehandling i Frogn

Av
DEL

LeserbrevVår tidligere ordfører Haktor Slåke beklaget nylig at en rekke saker, deriblant et fredningsområde for hummer, ikke var blitt realisert i hans ordførerperiode. Det var tydelig at det var administrasjonen som var synderen, og der hadde han nok et poeng. Men hvorfor tok ikke Slåke selv et initiativ, han som åpenbart brenner for denne saken.

Det hadde neppe vært vanskelig å få et positivt politisk intensjonsvedtak i denne saken. Dermed kunne det sendes et signal til Fiskeridirektoratet om at Frogn er interessert i å opprette et hummerfredningsområde. Det er alt Fiskeridirektoratet trenger for å starte sitt arbeid. Da kunne sikkert direktoratet, med sin erfaring og rutine i slike saker, ha kommet kommunens saksbehandler til unnsetning slik at vi hadde sluppet den tidkrevende og til dels vidløftige saksbehandling vi har sett til nå.

I den saksutredning undertegnede og omtrent hundre andre personer/institusjoner mottok nå i oktober 2019, nokså nøyaktig tre år etter at Sylvi Ofstad Samstag (SV) fikk positiv respons på sin interpellasjon «La oss redde hummeren i Drøbaksundet», etterlyses både bedre kunnskapsgrunnlag og vurdering av varighet før en eventuell fredning kan innføres. Kunnskapsgrunnlaget har vi i forskningen (Havforskningsinstituttet). Derfor er det ingen grunn til at Frogn skal drive med lokal «forskning» på bestandssituasjonen før man kan ta stilling til et fredningsområde. Når det gjelder midlertidig eller permanent fredning, så er Fiskeridirektoratets praksis at det ikke fastsettes noen tidsperiode. Men et fredet område kan på rimelig kort varsel utvides eller avvikles etter lokalt initiativ.
Etter mitt syn bør administrasjonen kunne opprette en referansegruppe uten å be om innspill fra 100 personer som står på utredningens mottagerliste. Det er slik praksis som skyver denne saken enda lenger frem i tid.

Vi vet at hummerbestanden har vært i nedgang siden 1960-tallet, og at den nå befinner seg på et historisk lavmål. Forskning i dagens fredningsområder viser at fredningen har svært positiv effekt. Derfor tar flere og flere kystkommuner initiativ til å opprette slike områder. På landsbasis har vi nå 38 hummerfredningsområder; 9 i Hordaland, 16 i Sogn og Fjordane og 13 på Sør- og Østlandet. Nesodden fikk sitt område i 2017. Når skal Frogn få sitt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags