Ett stort bibliotek for bøker, ting og turutstyr

Teltturer bør være tilgjengelige for alle uansett om man har eget telt eller ei.

Teltturer bør være tilgjengelige for alle uansett om man har eget telt eller ei. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNesodden har de siste årene fått to strålende tilbud for at hver og en av oss skal slippe å eie bor, telt, soveposer og alt det andre som stort sett ligger i en kjeller eller garasje og tar plass. Kommunens utlånssentral på Skoklefall og Tingenes bibliotek på Varden gir til sammen et ganske godt tilbud av dippedutter de fleste bruker en sjelden gang. Men de burde gjøres mye mer tilgjengelig.

Utlånssentralen holder til i Ungdomskafeen og har et flott tilbud av friluftsutstyr – fra ski og skøyter til soveposer. De har åpent to kvelder i uka – det er kun da du kan hente og levere. Utlån registreres i en bok, og du foreslår selv når du skal levere tilbake. Leverer du senere, vanker det likevel ikke noe gebyr. De har ingen oversikt på nett om hva som er tilgjengelig når, og man kan ikke reservere. Da jeg i fjor sommer lånte teltutstyr, valgte jeg derfor å låne en drøy uke før den planlagte turen, rett og slett for å være sikre på at vi fikk utstyr. Vi beslagla flott teltutstyr i to uker selv om det bare ble brukt én natt (sommerens høydepunkt for barna!).

Bak Tingenes bibliotek står den ideelle foreningen Nesoddliv. De har fått penger fra ideelle stiftelser og vi i MDG er veldig glad for å ha sikret ytterligere støtte til dem i 2019 fra kommunebudsjettet. De har stor bredde i utvalget – fra sett med bestikk du kan bruke for festlige lag, til arbeidsbord og vernehjelm for snekkerarbeid. De har oppdatert oversikt på nett over hva som er tilgjengelig. For å låne må du være medlem – det koster 300 kr i året – og de dyreste og mest populære tingene må du i tillegg betale litt for å låne. En batteridrill koster f.eks. 75 kr per lån.

Samtidig har vi et fantastisk bibliotek på Nesodden. Det ligger så sentralt som det kan, har vide åpningstider, og er kanskje det nærmeste vi kommer et ekte torg – et sted for planlagte og uplanlagte møter for alle typer nesoddinger. Det er masse aktiviteter som foregår der for store og små. Av og til kan man glemme at kjerneaktiviteten er å låne ut bøker.

Det er åpenbart at vi må begynne å jobbe for at alle disse tre – Utlånssentralen, Tingenes bibliotek og Nesodden bibliotek – blir til én. Bibliotekenes system med lånekort, reservasjoner og gebyrer kan brukes på enhver gjenstand som har en brikke eller merke på seg som egner seg for digital registrering. Nesoddliv har tilpasset et nettbasert system for slik integrasjon som kan håndtere all verdens ting, inkludert brukerveiledninger, sikkerhetsinformasjon og vedlikeholdsrutiner. De jobber faktisk med biblioteket i Moss for å gjøre nettopp det. Da skulle det bare mangle at vi fikk til det samme her på Nesodden.

Det ville føre til mye bedre utnyttelse av utstyret. I så fall ville jeg i sommer ha kunnet reservere teltutstyret i forveien, hentet det samme dag som jeg trengte det og levert det tilbake etter et par dager. Og siden det er gratis å låne bøker og turutstyr – hvorfor burde ikke det samme gjelde for alt som Tingenes bibliotek tilbyr? Å dele på en drill er nytt for de fleste. Da trenger vi ikke den ekstra barrieren det er å måtte betale et årlig medlemskap og kanskje en liten sum per lån i tillegg.

Eivind Hoff-Elimari

3.-kandidat for Nesodden MDG

Jeg forstår at det er praktiske barrierer, kanskje i første rekke plass. En fullstendig integrasjon av alle tre vil derfor kanskje måtte vente til Tangenten blir utvidet. Da er det viktig at ideen er del av planleggingen. I mellomtiden er det ting som uansett kan gjøres så fort som mulig. Et første skritt kunne være å gjøre som i Moss og integrere Utlånssentralens utstyr med Tingenes bibliotek og Nesodden bibliotek i én nettløsning for reservasjon. Da ville utnyttelsen kunne bli mye bedre.

Meningen er ikke å tvinge gode initiativer inn i én mal, men å finne de beste måtene for at deleøkonomien faktisk skal gi oss bedre liv, med behov for mindre plass, færre penger og bedre opplevelser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags