Hva mener MDG?

Geir Flikke, Leder Nesodden Høyre lokalforening

Geir Flikke, Leder Nesodden Høyre lokalforening Foto:

Av
DEL

LeserbrevMDGs ordførerkandidat Øyvind Solum vikler seg inn i en snikende retorikk i sitt leserbrev til Akershus Amtstidende datert den 8. juli. Han hevder at «flere av de kommersielle selskapene som driver sykehjem, barnehager, søppeltømming og kollektivtransport i norske kommuner er store internasjonale konsern med tilknytning til skatteparadiser». Deretter kommer en lokalt tilpasset visjon fra MDGs side: Nesodden kommune vil, fordi våre skattepenger forsvinner til slike «paradiser», «kunne ha behov for eiendomsskatt». Derfor, synes Solum å mene, bør Nesodden kommune bli en «skatteparadisfri sone».

Det er vanskelig å forstå politikken i dette. Solum hevder altså at «forskning viser» ett eller annet, deretter at det kan bli nødvendig med eiendomsskatt for å dekke opp «hull» i skatteinntekter? Kan MDGs leder føre bevis for en slik påstand? Hvilken forskning vises det til? Det kunne også være fristende å be MDGs ordførerkandidat navngi disse «selskapene». I sum, kan Solum begrunne hva som ligger i påstanden: «Det vi sitter igjen med er at våre skattepenger, som skulle ha gått til offentlige tjenester, forsvinner i skatteparadis»?

Det er god kjent at Høyre har lenge kjempet en kamp mot partier som ønsker å stemple private aktører som «velferdsprofitører». Det synes urimelig at aktører som driver privat skal stemples som noe i retning av utbyttere, spesielt fordi mange private aktører driver smått, og på kanten av lønnsomhet, spesielt i små kommuner som Nesodden. MDGs ordførerkandidat tar nå retorikken et drastisk hakk videre. Her mumles det om aktører som har diffuse forbindelser, snylter på vår velferd, og frakter penger ut av landet. Dette må karakteriseres som «fake news».

Det er heller ingen ukjent sak at Høyre er imot innføring av eiendomsskatt på Nesodden. Av den grunn vil jeg gjerne be om en kort avklaring av følgende spørsmål: 1) Vil MDG innføre eiendomsskatt på Nesodden? 2) Er begrunnelsen for dette at det finnes flernasjonale selskaper med forbindelser til skatteparadiser som tapper Nesodden for skatteinntekter? 3) Om dette ikke er begrunnelsen, er det da slik at MDG holder innføringen av en «skatteparadisfri sone» på Nesodden som en forutsetning for at eiendomsskatt ikke skal innføres?

Det er lokalvalg til høsten: kommunen skal konstituere et nytt kommunestyre. I den sammenheng bør det fremgå hva partiene som stiller lister mener om lokalpolitiske saker. Solum ville gjøre alle en tjeneste om han klargjør hva dette leserbrevet egentlig betyr.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags