Hva slags utvikling ønskes for SFO på Nesodden?

Av
DEL

LeserbrevAmta presenterer 27.11. en gladsak for noen få SFO-brukere på Nesodden. Barn som har rett på å bruke SFO utover 4. klasse får gratis SFO. Det er selvsagt viktig for de familiene det gjelder. 

Forrige gang det var gladmelding om SFO i forkant av et budsjett var i 2014. Da startet tidenes nedtur for store og små knyttet til SFO, en nedtur som har vart helt til nå.

Foreldre som har eller kommer til å få barn i SFO bør i høstens valgkamp være aktive med utspørring av hva partiene ønsker at SFO skal være på Nesodden. Tallenes tale så langt er klar – SFO blir stadig dyrere og rammene de ansatte får for å gjøre en god jobb blir stadig trangere:

Siden august 2017 har bemanningen på SFO blitt redusert med 12 %. Fra januar 2019 øker prisene på nytt, slik at kostnadene for en fulltidsplass har økt med over 5000 kroner pr. år siden august 2017.

Kort historikk:

2014: Det ble fremhevet i en artikkel i Amta at man ville få til søskenmoderasjon og at barna slapp å betale ekstra for opphold i skoleferiene på SFO. Men det som ikke gikk frem av artikkelen var at dette ble finansiert ved at alle som hadde barn på SFO ble belastet for en ekstra måned SFO-kontingent. De som faktisk tjente på nyordningen var ca. 30 % av SFO-foreldrene: De som brukte SFO flere enn 10 feriedager i løpet av året og de som hadde barn som var tvillinger eller bare født med ett års mellomrom. De resterende 70 % betaler for dette.

I 2016 fikk Høyre flertallet med på at SFO i budsjett 2017 skulle gjøres selvfinansierende. For å få økonomien til å gå i hop, måtte for det første bemanningen reduseres til det dårligst tenkelige ut fra SFOs vedtekter. I tillegg måtte betalingssatsene opp. 

Høsten 2017: Det ble innført en ordning om reduksjon for familier som har lav inntekt. Dette betales av de foreldrene som ikke tjener så dårlig. Det gjelder nok også barna som nå får gratis SFO. 

2014 – Regjeringen lanserte «En god barndom varer livet ut» et flott slagord. SFO kan være en viktig aktør for å gi barna en god barndom. Det krever at bemanningen er tilstrekkelig. Det er ikke vanskelig for en SFO-ansatt å følge med på 15 velfungerende barn. Men når et barn har bæsjet på seg, et annet ødelegger for andres lek og et tredje samtidig er tydelig ulykkelig for noe, så er det viktig å kunne være der som en person i forhold til enkeltbarna det gjelder. Da kan det fort glippe med 1:15 bemanning.

Partiene jobber nå med sine programmer til høstens valgkamp. Det er nå partiene bør få spørsmål om sin politikk for SFO.

Leif Sandholt

Tidligere ansvarlig for SFO

Nesoddtangen skole

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags