Nesodden kommune bør erklære klimakrise

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtDet britiske parlament har erklært klimakrise, og lignende erklæringer har kommet i en rekke land og byer. Det kommer også som forslag i Stortinget, og i flere fylkeskommuner, byer og kommuner i Norge. Noen av disse, blant annet Bodø, har allerede vedtatt dette.

Når land, byer og kommuner erklærer klimakrise er det som et svar på utfordringene som har kommet fra klimastreikende ungdommer, grupper i sivilsamfunnet som Extinction Rebellion og andre, og rett og slett i lys av oppdaterte rapporter fra FN og andre som viser at klimasituasjonen eskalerer raskere enn vi antok for få år siden. Også de ferske rapportene om at insekter, pattedyr og mange andre arter forsvinner raskere enn vi har visst er uttrykk for en dramatikk som også vil kunne slå hardt inn på våre og våre barns muligheter for trygghet og velferd fremover. Klimakrisen forsterker disse andre krisene og kan ikke sees uavhengig av dem.

Klimaendringene er her. I april ble det satt 20 varmerekorder i Norge. Sommeren 2018 var fantastisk for solbadende nordmenn på norgesferie, men den var et mareritt for brannvesenet, Sivilforsvaret og alle de frivillige som måtte avbryte ferien for å slukke de mer enn 2.000 skogbrannene som pågikk på grunn av tørken. Enda verre var det for bøndene. Kornavlingene i 2018 var de laveste på 50 år. Fortvilte bønder fikk det umulige valget mellom å la dyra sine sulte i hjel eller avlive dem på grunn av fôrmangel. Det er en forsmak på det som vil komme hvis vi ikke får utslippene under kontroll. På Nesodden er det allerede nå knapphet med vann, så vanning må begrenses.

Skal vi hindre at 10 millioner flere mennesker må legge ut på flukt, slik FN anslår om vi ikke klarer å stanse oppvarmingen på 1,5 grader, må Norge utvinne og brenne mindre olje. Utslippene av klimagasser må ned til null innen 2050. Johan Sverdrup skal pumpe olje til ut på 2070-tallet. Å binde oss til oljemasta til 20 år etter at verden må være utslippsfri, er det største generasjonsranet dette tiåret.

Nesodden må gjøre vår del og ta ansvar. Det er vår tur til å erklære klimakrise, og vi må oppfordre Stortinget til det samme. Dette handler ikke om at vi sitter på alle svarene, men at vi alle har et ansvar og er avhengige av å erkjenne alvoret. De klimastreikende ungdommene har nettopp hatt som et sentralt poeng at de setter spørsmålstegn ved verdien av utdannelsen, hvis de voksne, og særlig oss som er valgt til å styre, ikke følger opp det vitenskapen peker på. Kommunestyret bør vise at vi nå tar dette ansvaret. MDG fremmer dermed dette nå i kommunestyret på Nesodden, sammen med SV og R.

Vedtaksforslagene:

1. Nesodden kommune erklærer klimakrise, og oppfordrer nabokommuner, fylkeskommunen, Stortinget og Regjeringen om å gjøre det samme.

2. Nesodden kommune vil i lys av klimakrisen – og den nært beslektede biomangfoldkrisen, som blant annet inkluderer insekter og en lang rekke andre dyre- og plantearter – opprioritere arbeidet med å skape en kommune og et lokalsamfunn som i størst mulig grad vektlegger bærekraft og klimasmarte tiltak. Gjennom dette håper vi både å ta vare på mest mulig at det Nesodden vi setter pris på, og skape et samfunn som bidrar til å motvirke ytterligere artstap og klimaendringer. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags