Går det an å stemme Venstre i år?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Venstre er det partiet i Norge som gjennom årene har ivret mest for at FNs menneskerettigheter skal bli respektert. Våkne miljøer rundt «Dagblad-Venstre» i mange år, Amnesty International, og enkeltpersoner som Gunnar Garbo, Olav Thommesen m.fl. har arbeidet systematisk og målrettet for å bygge opp og ivareta menneskerettighetene. Det har i årevis ført til at mang en idealist landet rundt har gitt sin stemme til Venstre.

 Men nå har stadig flere oppdaget paradokset: Venstre, selve menneskerettighetspartiet i Norge, har med sin støtte til vår blå-blå regjering sørget for at Norge har fått tidenes mest menneskerettighets-fiendtlige statsråd. Hun har klart å gjøre Norge til et av Europas mest restriktive land når det gjelder flyktningpolitikk.

 Hvordan i all verden kunne Venstre støtte dannelsen av Høyre-Frp-regjeringen uten å stille krav om at Frp ikke fikk statsråden for asyl- og flyktningpolitikken? Gjennom mange år, og særlig før valget for fire år siden, var jo Frp overtydelige på at de nettopp ville ha innflytelse på dette området, for å kunne stramme kraftig inn. Og det var rundt Frp de som ropte «Stopp innvandringen» flokket seg. Trodde ikke Venstre at Frp mente alvor mht. innstrammingene, selv om dette lenge har vært deres viktigste sak å mobilisere på hver gang det er valg? Håpet man i Venstre at Frp ville «besinne seg» etter å ha fått makt?

 Uansett – Venstres støtte til Frps utfoldelse innen asyl- og flyktningpolitikken er hovedårsaken til at mange solide Venstre-velgere nå har forlatt partiet. For øvrig har ikke aktiviteten vært spesielt stor i Venstre når det gjelder vår tids store flyktningkatastrofe. At tusenvis av flyktninger drukner i Middelhavet år etter år etter år, er nettopp en følge av at menneskerettighetene – retten til å flykte fra krig, sult og nød – ikke blir respektert, særlig av EU. Det skjer når de som flykter nektes å reise på lovlig måte med fly, rutebåt, buss eller bil gjennom Tyrkia, eller andre land. Nei, de er «ulovlige flyktninger» mener EU, og stiller med egen kystvakt. Dermed skaper de et enormt marked for menneskesmugling i elendige båter, med tusenvis av menneskelige tragedier som resultat. Hvorfor står ikke Venstre-ledere opp og påpeker menneskerettighetsbrudd i denne forbindelse?

 Partiet er trolig preget av eget ansvar, av erkjennelsen av at de selv har feilet, at det var galt å la Frp få stramme inn og håndtere menneskerettighetene for Norge – selv om de tidvis har protestert mot Frps politikk på området. Men som Ibsen kunne ha sagt: Det hjelper ikke å protestere for all verden – selv om man er uvillig med på ferden.

Nå mot slutten av valgkampen har Trine Skei Grande presisert hvilke saker som er viktigst for Venstre. Av disse nevnes IKKE menneskerettighetene for de tusenvis av flyktninger og asylsøkere som fortsatt drukner i Middelhavet.

Partiet er dessverre ikke til å kjenne igjen. Det faktum at de lot Frp ta hånd om norsk innvandring og integrering har tydeligvis gjort menneskerettighetene mindre viktige for Venstre.

Frode Gjertsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken