Stine Sofies Stiftelse – og kommunens arbeid om vold og overgrep mot barn og unge

Lokalpolitikere fra Miljøpartiet De Grønne, Ap og Venstre møtte tidligere i sommer representanter for Stine Sofies Stiftelse for å lære mer om arbeidet mot vold og overgrep mot barn og unge.

Lokalpolitikere fra Miljøpartiet De Grønne, Ap og Venstre møtte tidligere i sommer representanter for Stine Sofies Stiftelse for å lære mer om arbeidet mot vold og overgrep mot barn og unge. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fortsatt opplever dessverre mange barn og unge ulike former for vold og overgrep – en del også fra sine egne foreldre. Det er vel vanskelig å tenke seg at det går an å få helt slutt på alt av dette. Det er likevel mye som kan gjøres for å forebygge en del av dette.

På forsommeren kom Stine Sofie-stiftelsen på besøk til mange av kommunene langs kysten for å snakke om dette. De rodde faktisk hele veien fra Grimstad for å kaste lys over utfordringene, og inviterte lokalpolitikere her fra Nesodden til å komme og hilse på da de tok et stopp på Steilene en søndagskveld. Foruten meg fra MDG, takket Thomas Stangeby fra Venstre og Jan Balstad fra Ap ja til å møte dem, og høre på forslagene deres.

Bakgrunnen for stiftelsen var de grusomme Baneheia-drapene ved Grimstad. Men i stedet for å bryte fullstendig sammen etter det som hendte med barna, bestemte den ene moren seg å vie livet til å kjempe mot vold og overgrep. Resultatet ble denne stiftelsen som har hatt en imponerende utvikling, både som et sted folk kan reise til, og gjennom kursing og informasjonsvirksomhet over hele landet. Arbeidet retter seg altså både til volds- og overgrepsutsatte barn og ungdom, helsepersonell og kommuneansatte, og ikke minst foreldre og alle oss andre.

På møtet trakk stiftelsen fram disse tre punktene:
1. Når et barn utsettes for vold eller overgrep, er det viktig at systemet fungerer. Tilbudet må være helhetlig, koordinert og på barnas premisser. Stine Sofie Senteret er et nasjonalt og gratis kurs- og mestringssenter for barn og unge som er utsatt for vold og overgrep. Kommunen kan sørge for at flere familier får kjennskap til tilbudet og mulighet til å søke.
2. Foreldreforberedende kurs og foreldreveiledning på helsestasjonen er viktig for å gi nybakte foreldre den støtten de trenger, og for å forebygge vold mot de minste barna. Kommunene må sørge for at det er tilgjengelig og kostnadsfritt for alle.
3. Barn må vite hva vold og overgrep er, og hva som er lov og ikke lov. De som jobber med barn må ha handlingskompetanse til å se og handle når et barn blir utsatt. Derfor må alle barnehager og skoler i kommunen sette vold og overgrep på timeplanen.

I hver skoleklasse kan det finnes opptil flere som bærer på denne type sår. For noen er det hendelser i fortiden, mens det for andre er en pågående situasjon, som de må ha hjelp for å komme seg ut av. Det å få rett støtte så raskt som overhodet mulig er avgjørende for hvordan man vil klare seg framover. Vårt inntrykk er at Nesodden kommune tar disse spørsmålene svært alvorlig og jobber godt med dem. Vi mistenker vel likevel at det finnes forbedringspotensial og at vi har en vei å gå. Vi i Miljøpartiet De Grønne vil derfor ta opp disse spørsmålene i skole- og oppvekstutvalget, og på annen passende måte i løpet av høsten. Det vi ble fortalt om gjorde dypt inntrykk på oss tre lokalpolitikere som dukket opp, så jeg har god tro på at det er et tverrpolitisk ønske om å styrke Nesoddens innsats her. Vi vil i hvert fall gjøre vårt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.