Askautrud er et symbol på modighet

Tom-Erik Askautrud planla å ta sitt eget liv.

Tom-Erik Askautrud planla å ta sitt eget liv.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leder Tom-Erik Askautrud er en modig mann, blant de tøffeste av oss faktisk. For tolv år siden hadde han neppe noen egne forestillinger om at han kunne bli et symbol på modighet.

Å lese hvordan han beskriver sin plan om å ta sitt eget liv gjør sterkt inntrykk. Rundt 5–600 mennesker i Norge velger hvert år denne utveien, og menn mellom 45 og 74 topper statistikken. I 2015 var det 400 selvmord blant menn og 190 blant kvinner. Alle har sin historie, sine demoner som gjør at livet blir for mye. Askautrud mistet fotfestet og la en plan for å avslutte livet.

Heldigvis fant han motet til å leve videre, og ikke minst fortelle sin historie i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Ressurssenteret på Ullerud ble redningen for Askautrud, slik det har vært for mange andre. Å lokke en voksen mann inn på ressurssenteret var et godt stykke arbeid av Bente Bjarkøy, fordommene mot et slikt senter er det nok mange av. Og når man aldri har vært på et så mørkt sted som Askautrud var, så kan det være vanskelig å forstå at det ikke bare er å ta seg selv i nakken. Man må ha hjelp.

Per Hansen og Grønn Glede på golfklubben ble den endelige redningen, selv om Askautrud selv var skeptisk. Fordommer eksisterer også her, at golf er en snobbesport. Da har man ikke møtt Per Hansen. Han har gjort underverker for mange som har trengt hjelp.

18. oktober er det åpen dag på ressurssenteret på Ullerud. Vi håper at det kommer nye deltakere som selv kan se at det ikke er så farlig å be om hjelp, og som ser at hjelpen er der. Et sted hvor ingen dømmer og alle vil hjelpe. Det kan være begynnelsen på et nytt liv, et annet liv med et annet innhold. Bare se på Askautrud, for ham var det sosiale og det at han bidrar med noe i samfunnet som er viktig for et godt liv. Dette gjelder de fleste. Vi søker samhørighet og fellesskap i et miljø der vi kan være oss selv.

Det finnes i Frogn, ingen skal være alene, man må bare ta det første skrittet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken