Noen mener at russefeiring burde vært forbudt fordi det fører til vold, overdoser av narkotika, voldtekter, trafikkulykker, hærverk, dårligere karakterer og ikke minst støy om natten. Støy rammer gode borgere som ikke er sene om å kreve innsats fra politiet for å sikre normale lydforhold i nabolaget. Ørepropper er trolig ikke et alternativ man bør nevne.

Heldigvis er russefeiring helt lovlig, og forhåpentlig en morsom og spennende tid for de unge som deltar. Likevel vil det i ukene framover trolig bli flere omtaler i Amta av lite hyggelige hendelser knyttet til russ. Husk da at hver enkel russefeirende ungdom er et selvstendig individ med selvstendige pikter og rettigheter. Altfor ofte blir russen bedømt som en gruppe der alle har et kollektivt ansvar for alt som skjer i gruppen.

Forrige uke meldte Amta at politiet måtte rykke ut til pendlerparkeringen ved Tusenfryd, altså et steinkast fra E6/E18 Vinterbrosletta, som vel må sies å utgjøre betydelig trafikkstøy. Beboere i nærheten klaget over høy musikk. Politiet valgte å prioriterte saken, rykket ut og avsluttet festen. Bussene ble sendt vekk fra stedet. Politiet har sendt en forespørsel om mulighet for å nattestenge pendlerparkeringen for å oppnå en mer permanent løsning på problemet. Men hvor i Follo kan russen være når de ikke kan være på pendlerparkeringen ved E6 Vinterbrosletta? Vi kan da ikke sende russen til øde skogsområder nær svenskegrensa?

I fjor prioriterte politiet å rykke ut og kontrollere forholdene ved en Drøbak-buss som var parkert nær Ski stasjon ikke langt fra politihuset. Ingen naboer hadde klaget, så grunnlaget for utrykningen var at politiet hadde klaget til politiet. Det ble heller ikke dokumentert noe straffbart, men kvelden med «rulling» ble ødelagt, noe et par av de selvstendige individene som deltok på bussen fortalte Amta om.

Vi oppfordrer alle avgangselever på russebuss, russebil eller vandrere (som det blir stadig flere av) til å opptre slik at det ikke er til skade, fare eller uakseptabel belastning for andre mennesker. Det betyr ikke at dere må være kjedelig ansvarlige, så ha det gøy i russetiden. Til politi og andre myndighetspersoner sier vi: Husk at russ er enkeltindivider som bør behandles på samme måte som andre sivilpersoner.