Gå til sidens hovedinnhold

Under supre forhold respekterer de langt fleste forbudet mot å gå i traseene, men slett ikke alle

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hender man må klø seg litt i hodet. Tore Henning Larsens kommentar 12. januar på mitt innlegg 5. januar om gange i skiløypene ga meg anledning til dette. I innlegget viser jeg til hva Friluftsloven sier om dette og kommuners oppfølging og konkretisering av disse bestemmelsene, i et forsøk på å synliggjøre for avisens lesere at det er belegg for å påpeke bokstavelig talt overtramp i skiløypene.

Men dette bryr ikke Larsen seg om, han kommenterer det ikke med et ord. Hans oppfordring er at jeg «ikke burde irritere meg over slike overtramp og i stedet glede meg over at folk finner veien ut i naturen, med eller uten ski på beina» (!). Jeg kan forsikre om at jeg gleder meg stort over at folk tyr til friluftsliv, jeg jobber til og med for dette formålet. Imidlertid skal kommunalt tilrettelagte anlegg for spesielle formål ikke brukes til helt annen aktivitet, det blir hærverk.

Nesodden kommune er ikke rik, men tar seg heldigvis råd til å preparere skiløyper. Under supre forhold respekterer de langt fleste forbudet mot å gå i traseene, men slett ikke alle. Problemet er større under dårligere forhold: når det ennå er lite snø, men nok til å lage løype, eller det har tint mye, men fortsatt er nok snø til å gå på ski. Da føler langt flere at de er berettigede til gå i traseen. Dessverre har slike forhold mer utgjort regelen enn unntaket de seinere vintrene på Nesodden, og på grunn av klimaendringene er det grunn til å frykte det vil fortsette slik (til tross for den siste tids snøfall). Det betyr at overtramperne reduserer skigleden for de løypene er laget for store deler av vinteren.

Larsen poeng med at det å forby folk å gå i løypene er fåfengt og umulig å håndheve, er interessant. Vårt samfunn har mange lover og regler det er umulig å håndheve i praksis, men det reduserer ikke deres forebyggende og oppdragende verdi. De fleste voksne vil være enige i betydningen av å lære opp barn i de pliktene og rettighetene som gir oss forutsigbarhet, trygghet og gode opplevelser i hverdagen. Som hvordan utvise høvisk atferd i naturen under ulike forhold. Larsens respektløse holdning til gange i skiløyper bidrar til det motsatte.

Fotoet er fra «løypa» mellom Berger stadion og gartneriet nylig. Mange hadde utvist fornuft og gått opp en egen trasé til høyre for skisporet, men hva hjelper dét, når flere andre hadde trampet sporet i stykker. Den mørke flekken midt i bildet er hundemøkk, egner seg ikke som skismøring.

Kommentarer til denne saken