Skolevei – en umulig labyrint?

Av
DEL

LeserbrevTrygg skolevei berører barn og voksne sterkt. Det påvirker hverdagen, og dersom det skjer ulykker er det tragisk. De som prøver å få trygga en skolevei opplever ofte at det er som å stange hodet i veggen. Man får beskjed om at det er noen andre sitt ansvar, eller det er feil tid, feil sak eller feil måte å gå frem på. Det er uakseptabelt at vi har laget et system som er så ugjennomtrengelig at innbyggerne mister muligheten til medvirkning, og at alle som har ansvar for å gjøre prioriteringene kan gjemme seg bak noen andre.

For tida behandler fylkespolitikerne i Akershus tiårsplan for trygging av skoleveier. Tiårsplanen vil bli lagt til grunn for alle handlingsprogram for samferdsel og alle fylkesbudsjetter så lenge den varer. Den er førende for skoleveiprioriteringer i lang tid fremover.

MDG mener planen er så viktig for så mange innbyggere at den må legges ut på høring før endelig vedtak. Det stemte alle andre partier mot.

Poenget med høringer er at innbyggerne skal kunne fortelle de folkevalgte hva beslutninger vil bety for dem. Rapporten som ligger i saken er hovedsakelig en fagutredning, men i det øyeblikket vi vedtar å legge tiårsplanen til grunn for videre prioriteringer, er det en politisk beslutning. Jeg mener innbyggerne, i tillegg til kommunene, vil kunne ha verdifulle innspill også til fagutredningen. Det er innbyggerne som hver dag bruker skoleveiene. Det er innbyggerne som kjenner hvor skoen trykker. Vi som skal gjøre prioriteringene må tørre å lytte til dette før vi avgjør.

De andre partiene henviser til at kontakten med innbyggerne får kommunene ta seg av.   Det er jeg sterkt uenig i. Vi er valgt av, og svarer til folket, ikke kommunene. For øvrig har ikke alle kommunene levert innspill, og blant kommunene som har levert innspill, har ikke alle fått gjennomslag. Det sies ofte at fylkespolitikken er fjern for folk. Men det er jo ikke rart, dersom vi overlater kontakten med folket til andre. Fylkespolitikk er viktig for folk. Det er vår jobb å tørre å vise dem det.

Det at saken vil bli forsinka dersom vi legger den ut på høring mener jeg er underordna. Saken kunne blitt lagt frem tidligere, og det er liten grunn til å si at rask behandling er viktigere enn innbyggernes mulighet til medvirkning.

Jeg er veldig skuffa over at alle andre partier og politikere så langt har stemt mot MDGs forslag om å legge planen ut på høring, og håper at politikerne i fylkestinget revurderer saken. Dette er viktig for demokratiet og ikke minst for skoleungene våre.

Kristin Antun

Fylkestingsrepresentant for MDG

Akershus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags