Golf er tidenes møteplass

Av

Du kan ikke stoppe tiden, men du kan få den til å stå stille.

DEL

MeningerDu tar den som en selvfølge, men likevel får du aldri nok av den; tiden.

– Du verden, som tiden flyr, sier vi og prøver så godt vi kan å henge med i øyeblikkene som avlyser hverandre.
Det skjer noe hele tiden, rett ved deg, rundt neste sving eller på den andre siden av jorden, og du får vite det i samme øyeblikk som det skjer.
Pling, sier det.

Et barn har sett en salamander. En venninne tipser om et nytt blogginnlegg. En kompis sender en selfie. Kona er forsinket. Huddersfield har scoret. Trump har løyet igjen. Coop har tilbud på toalettpapir. Oljeprisen stuper. Et barnebarn har tatt sitt første skritt.
Pling.

Selv skulle du gått for lenge siden.

Litt forsinket igjen. Til møte, lunsj med en venn, selskap, tannlegen.

Pling.

Du rekker så vidt toalettet før du husker at du ikke har kledd på deg.

Du henger etter og undres om du kommer til å rekke din egen begravelse.

Ta det med ro. Det finnes en god måte å utsette begravelser på.

Sett deler av dagen på «Lydløs» litt oftere.

I stedet for å la alt og alle rundt deg sluke deg; unn deg å være oppslukt av din egen tid.
La verden plinge «i vilden sky», og nyt den øredøvende stillheten. Først virker det skremmende, men så stiger begeistringen over hvor enkelt det er å ta din egen tid tilbake.
Pling.

-Hakketi, sier du, for mens du har lest dette har det plinget syv ganger.

Ingen «har» tid.

Noen sier tiden går, andre har vært på kurs og lært at den kommer. Uansett er din tid begrenset, både i øyeblikk, minutter og år, men selv om tiden er ustoppelig behøver du ikke skynde deg etter den hele tiden.

Fort deg heller med å stoppe alt og alle som nådeløst stjeler din tid.
Om du ukritisk lar deg frarøve all tid du har 24 – 7, har du til slutt ikke noe igjen til de som trenger det mest.

Selv om det er krevende å innse, vil verden klare seg utmerket alene mens du går «offline», lar skjermspareren overta og går «online» med deg selv.

Batterilader

Du er ikke skapt for å sitte med hendene i fanget og vente på at noe skjer. Din glede og iver etter å utfordre deg selv, få til og mestre driver deg.

Vit da at det finnes en «tidløs» aktivitetsarena, som også kan bli din nye «ladestasjon».
Golfens magi er at spillet «nullstiller» deg i et univers, som spenner fra grenseløs jubel til innestengt forbannelse. Golf er så engasjerende at du begynner å glede deg til neste pling. Plinget av kølla som treffer ballen og får den til å gå dit du vil. Ikke lett, men følelsen gir deg en glede du neppe har opplevd siden du var barn, da du uten tanke for tid, og sted i leken våget å prøve og feile, og ble til den du er.

En golfrunde er en oppdagelsesreise i deg selv.

Mangfoldet i dette tilsynelatende enkle spillet stimulerer de fleste sider av dine menneskelige kvaliteter. I et øyeblikk sitrer du av lykke etter et himmelsk slag. I det neste dirrer du i fortvilet undring over at det er mulig å slå en ball så helvetes langt inn i skogen.

Trøst deg med at det samme skjer med de du spiller med, skjønt vi reagerer ulikt på glede og motgang, og mestrer skuffelser på forskjellige måter. Golf speiler din personlighet fordi spillets mangfold er en fortettet utgave av alle utfordringer og belønninger du møter i hverdagen.

Enten de er unge, gamle, kvinner, menn, store, små, nybegynnere eller «etablerte» utvikler golfspillere en respekt for spillet, hverandre og seg selv som gjør dem roligere, tolerante, mer tålmodige og målbevisste.

Gi tiden fri

Som golfspiller modnes erkjennelsen av at alt du ønsker å oppnå ikke kan skje med en gang. Gradvis oppdager du nytten av å ha en plan. For spillet, slagene, seg selv, dagen og tiden.

Alle trenger et frikvarter, og kanskje trenger noen et frikvarter fra deg også, i bekymringsløs «egenpleie» av så vel helsen som humøret.
Bjørn Eidsvåg synger: «En problemfri time, i gode venners lag». Med golf må det ikke være en «Solskinnsdag» for å få tiden til å stå stille. Du vil bli forbløffet over hvor engasjert du kan bli selv om det både regner og blåser. Golf er heller ikke forbeholdt de på «solsiden».

Grasrotbevegelse

Golfens utvikling er vel det nærmeste vi kommer en «grasrotbevegelse», igangsatt av de antatt mest sparsommelige i hele verden.
Da gjetere i det skotske høylandet på 1500-tallet begynte å slå runde steiner med gjeterstavene sine mot kaninhull, hadde det en årsak som er minst like aktuell i vår tid. Også de hadde behov for å la tiden stå stille mens sauene fikk holde på med sitt en stund.

Som spillet utviklet seg oppdaget de også at golf hadde en større dimensjon enn bare å treffe en ball og få den ned i et hull i bakken. Golfbanen ble en møteplass for å se, høre og bekrefte hverandre; selve fundamentet for at mennesker opplever at vi er verdsatt og betydningsfulle for hverandre.

Golfbanen er en unik aktivitetsarena der en mor kan ta seg en hyggelig tur med sin datter og sin egen mor, og oppleve at de har noe felles å snakke om, i stedet for å sitte med hver sin iPad eller telefon å snakke med «hele verden».

Golf er tidenes møteplass, der livslang erfaring møter ungdommelig «udødelighet» og opplever en ny «verden» sammen.

Aldri for sent å begynne.

Det sies at golf er alle idretters idrett. Likevel trenger du verken idrettslig bakgrunn eller erfaring med startnummer på brøstet for å oppleve golfgleden. Bevegelsen i en golfsving har sannsynligvis mer til felles med å danse enn det har med balltalent å gjøre. Alt handler om å lære seg trinnene for å mestre spillet selv i «moden» alder. 

Ta deg en «svingom»

Drøbak golfklubb er, i tillegg til å være en velholdt «gressplen», en åpen inkluderingsarena der alle er velkommen, uansett alder, kjønn, religion, etnisk opprinnelse og ferdighetsnivå. Her kan du få tiden til å stå stille litt oftere, sammen med noen som har like dårlig tid som du, og andre som har all verdens tid til å hjelpe deg.
Felles for alle er at de har ingen tid å miste.

Golf er tidenes spill – eller Game of Times, som de sier på ny norsk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags