Nye strømmålere - nei takk!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Installering av automatiske strømmålere, kalt AMS-målere (Avanserte Måle- og styringssystemer), er allerede i gang i store deler av landet.Innføring av «smarte målere» vil gi et betydelig bidrag til elektrotåka i hjemmene våre. Den trådløse strømmåleren, AMS-måleren, avgir nemlig høyfrekvent elektromagnetisk stråling, på lik linje med en trådløs ruter eller trådløst oppkoblet nettbrett. Så hvordan skiller AMS-måleren seg ut fra de andre stråleduppedittene vi omgir oss med?

AMS-måleren er pålagt av myndighetene. I motsetning til de andre strålekildene i hjemmene våre, er det ikke mulig å skru av strålingen på den trådløse strømmåleren. AMS-måleren vil stråle non-stop 24 timer i døgnet. Er det greit? Det er helseetisk svært betenkelig at vi er pålagt å installere en strålekilde i hjemmene våre, når kunnskapsstatusen i den internasjonal uhildede forskningen viser at eksponering for høyfrekvent stråling gir økt risiko for. hjernesvulst, kognitiv svikt og konsentrasjonsproblemer hos barn, hjerterytmeforstyrrelser, tinnitus, søvnproblemer, hodepine, hukommelsesproblemer.

Nettselskapene har forespeilet strømkunder at strømmåleren kun skal stråle en gang i timen, når måledata om strømforbruk rapporteres via radiosignaler. Dette stemmer ikke. EMF Consult har gjennomført målinger av stråling fra trådløse strømmålere i seks husstander på Øst- og Vestlandet (åpent notat om AMS målere. revidert 14.03.2017). Det ble målt 70-90 pulser i minuttet, altså oftere enn hvert sekund avgir strømmåleren høyfrekvente radiosignaler. Dette innebærer i praksis en kontinuerlig pulset stråling døgnet rundt fra strømmåleren. Den kontinuerlige strålingen skyldes den konstante systemtrafikken som sendes imellom strømmålerne, som også avgir høyfrekvent stråling. Nettselskapene må selvfølgelig opplyse om den reelle strålebelastningen, slik at folk vet hva de sier ja til ved å få installert en AMS-måler i huset sitt.

Folk har blitt syke etter å ha fått installert trådløs strømmåler i huset sitt og opplever at deres eget hjem og områdene rundt blir utilgjengelig på grunn av strålebelastningen. Dette er alvorlig og brudd på menneskerettighetene. Det protesteres og miljøorganisasjoner og borgerinitiativ verden over har tatt opp kampen mot nettselskapene og myndighetene for et stråle- og overvåkingsfritt hjem. Å si nei til AMS-måler kan gjøres ved å søke om unntak til nettselskapet, med helseproblemer eller «frykt eller ubehag» knyttet til AMS-måler som begrunnelse i legeerklæringen.

lena kjeøy

Fagerstrand

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags