Tanker om tørke og tang

Av
DEL

LeserbrevJeg vet enormt lite om praktisk jordbruk, men har slekt som driver med slikt og vokste opp i bydelen Bjergene i Øst i Drøbak, som har bondegårder i nærheten. Derfor leser jeg medfølende om bønder på Østlandet som gråter over mangel på for på grunn av tørken.

FNs klimaeksperter advarer om at været vil bli mer ustabilt. Vi risikerer at det veksler mellom veldig våte somre som i fjor, hvor gresset var for vått til å bli slått noen steder og veldig tørre somre som i år hvor gresset ikke fikk vokse normalt. Både for mye og for lite regn skaper forproblemer for bøndene. Så her må man nok tenke nytt, eller kanskje gammelt?

Farfar var fiskebonde på Vestlandet nær Barekstad med hardføre kuer som kunne gå mye ute, men ga mindre melk enn dagens Norsk Rødt Fe ku som ble avlet fram ved landsbrukshøyskolen på ÅS.

Var det lite for om våren, tok farfar ljåen med ned i fjæra og slo tang, la det til avsalting i bekken hvor melkespanna sto og blanda senere tørka tang med for fra i fjor. Husker jeg rett brukte også farmor bekkavsalta tang som jordforbedrer i blomsterbedene. Og ingen staude eller bærbusk ble planta uten at det lå noe ufisk fra gårsdagens fisketur nede i gropa.

Årlig høstes det omtrent 200.000 tonn tang og tare i Norge. Mye går til medisin og kosmetikk. Men brukes også i Asia i nudelsupper og sushi som en viktig proteinkilde.

Skal vi tro Sintef som er Europas største forskningsinstitutt med 2000 medarbeidere, er 2000.000 tonn veldig lite. På sjøarealer tilsvarende det som i dag brukes til lakseoppdrett kan det produseres 13 millioner tonn biomasse pr. år. Så hvis dagens kuer kan spise tang, er det nok å ta av. Og fordelen med å høste tang er at den vokser like bra uansett mye eller lite regn.  

Dagens Norsk Rødt Fe gir mer melk og trives bedre i bås enn de gamle kurasene som spiste tang og gresset på seteren. Men om de kan spise tang, det vet jeg ikke. Men i nøden spiser fanden fluer og bønder blir kanskje desperate nok til å prøve tang?

Kanskje dette leserbrevet kan motivere noen bønder nær Drøbak til å kjøre traktor og tilhenger ned til Oslofjorden og høste litt tang?

De kan sikkert få tips fra Drøbak Dykkerklubb eller min storebror som er sjef for akvariet om hvor tanga er feit og god.

Tore Bareksten

Tore Bareksten

Lærer

TVeita - Oslo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags