Stem ungt ved årets valg!

Tage Slind Jensen (5. kandidat for Nesodden Høyre) og Anine Norén (13. kandidat for Frogn Høyre)

Tage Slind Jensen (5. kandidat for Nesodden Høyre) og Anine Norén (13. kandidat for Frogn Høyre) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDet er et velkjent problem at valgdeltakelsen er lavere blant unge enn hos befolkningen ellers. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun 36,4 prosent av befolkningen mellom 20 og 24 år brukte stemmeretten sin ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

Det er en klisjé, men dagens ungdom er framtiden. Det er vi som er unge i dag som skal overta styringen av samfunnet. Derfor er det viktig at vi bruker stemmeretten vår. Vi vet bedre enn noen andre hvordan det er å være ung i dag – vi bør stemme for å fortelle lokalpolitikerne hvordan hverdagen vår kan gjøres enda bedre. Vi kan ikke la andre bestemme for oss!

Hvordan avgir jeg stemme?
Dersom du ikke har mulighet til å stemme på valgdagen 9. september, kan du avgi forhåndsstemme mellom 12. august og 6. september. Dette er særlig relevant for deg som skal flytte til en annen kommune for å studere eller tjenestegjøre i forsvaret. Om du skal flytte til utlandet, kan du avgi tidligstemme ved rådhuset allerede nå. Er du usikker på hvor du skal stemme, kan du sjekke dette på forsiden av valgkortet ditt, som du skal ha fått tilsendt i posten. Husk også ta med deg legitimasjon til valglokalet – uansett hvor og når du skal stemme.


Hvordan kan jeg hjelpe unge politikere inn i kommunestyret?
Det er også viktig at vi stemmer unge politikere inn i kommunestyret, slik at de kan sette politikk vi bryr oss om på agendaen. Ikke for å stigmatisere middelaldrende menn, men det finnes altfor mange av dem i lokalpolitikken ... Det blir det verken god skolepolitikk eller god klimapolitikk av. Derfor håper vi, uavhengig av hvilket parti som ligger ditt hjerte nærmest, at du stemmer ungt ved årets valg.

Du kan hjelpe unge politikere inn i kommunestyret ved å sette et kryss ved navnet deres når du avgir stemme. Om du vil stemme på en ung politiker fra et annet parti enn det du skal stemme på, kan du avgi en såkalt «slengerstemme». Dette gjør du ved å skrive opp navnet til vedkommende på stemmeseddelen. Da dytter du kandidaten oppover på partilisten han eller hun representer.

Stem ved årets valg og stem ungt!
Valget er kjernen i demokratiet, og gir befolkningen mulighet til å påvirke samfunnsutviklingen. Det er viktig at også vi som er unge, bidrar til å påvirke denne utviklingen. Derfor vil vi oppfordre deg til å bruke stemmeretten din og stemme unge kandidater inn i kommunestyret! Godt valg!

– Anine Norén og Tage S. Jensen, unge velgere

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags