– Dette vil være spesielt utslagsgivende for kjøreforholdene i fjellet. Slike forhold kan skape utfordringer for mange, spesielt for dem som ikke er godt nok forberedt, sier Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Tyres, i en pressemelding.

Han ber folk tenke seg godt om før de skifter til sommerdekk.

– Jeg vil oppfordre alle som skal i fjellet til å vente med dekkskiftet til etter påske og til nattefrosten er borte.

Han sier man også bør sjekke dekkene før man legger ut på en lang tur. Mot slutten av vintersesongen kan det tenkes at dekkene er slitt.

– Vinterdekk som er ujevnt slitt av grove vårveier, vil ha mistet mange av sine opprinnelige egenskaper, sier Røssel.

Sjekkliste:

* Sikkerhetssjekk: Det du alltid må starte med, er en sikkerhetssjekk. Undersøk dekkenes tilstand før du kjører av gårde.

* Riktig lufttrykk: Lange kjøreturer kan by på store temperaturforandringer. Øk lufttrykket med 10 prosent for å forbedre stabiliteten. Et litt høyt lufttrykk er mindre skadelig for dekkene enn litt for lavt lufttrykk.

* Roter dekkenes plassering under bilen: Har du en tohjulsdrevet bil, bør du også sjekke om det er ujevnheter i slitasjen på drivhjulene og hjulene som ruller fritt. Er forskjellen i mønsterdybden mellom dekkene på drivakslingen og de andre dekkene over to millimeter, bør du ta fram jekken og flytte forhjulene bak på bilen og motsatt for å jevne ut slitasjen.

* Tilpasset kjørestil: Kjør forsiktig, tilpass hastigheten etter forholdene, og hold en trygg avstand til kjøretøyet foran deg.

* Lad mobiltelefonen: Sjekk været og eventuelle trafikkadvarsler før du drar, og husk å lade mobiltelfonen din slik at du kan ringe etter veihjelp