Ved business-linja på Frogn videregående har flere ungdomsbedrifter sett dagens lys. Da Hanna, Ataxia og Iver skulle finne sin idé kom de over noe svært mange ikke har vært borti før.

Ungdomsbedriften produserer nemlig noe svært få har hjemme. En algedyrker til eget bruk.

– Vi syntes alger er kult. Vi spurte oss selv hvorfor man ikke kunne dyrke alger hjemme. Det er tydeligvis helt utrolig sunt, så da begynte vi å lese mer om det, forklarer Hanna Mehari (16).

Ideen førte til at ungdomsbedriften kom i kontakt med NMBU. Dette har gjort at prototypen har sett dagens lys.

Bærekraftig dyrker

Det er forsker Kari Skjånes ved NMBU som har blitt bedriftens mentor. På denne måten har de lært alt de trenger å lære om alger.

– Vi fikk komme på besøk på NMBU, der lærte vi fryktelig mye. Vi har fått mye god hjelp av mentoren vår, uttrykker gjengen blidt.

Prototypen baserer seg på at man enkelt skal kunne dyrke algene i sitt eget hjem. Kun ved hjelp av en liten beholder.

– Alger trenger mye lys og bevegelse, derfor har vi valgt et ganske sterkt lys. Det eneste man trenger er lys og næringsvann, så kan algen få vokse. Når den er fullvokst tar man ut cirka 90 % og gror en ny med de gjenværende restene. Det er en bærekraftig dyrker, forklarer Iver Stockman (16) fra Nesodden.

– Hvordan er interessen for et slikt produkt?

– Det er flere som har en interesse for dette, og det finnes et marked for det. Målgruppen blir de som er kostholds interesserte, eller de som er glade i å dyrke. Det er en helt annen måte å dyrke på enn hva vi er vant med. Man trenger ingen jord, sier Hanna.

Ufarliggjør alger

På spørsmålet om hva man skal bruke disse algene til forteller gjengen følgende:

– Folk er jo veldig redd det ikke skal smake godt. Det er et kosttilskudd du kan dyrke selv. Man kan ha det i smoothie, grøt eller andre matretter, forklarer Hanna.

En fordom de imidlertid møtte tidlig i prosjektet er at alger er farlig å spise.

– Mange er av den oppfattelsen at det er farlig, men det fikk vi bekreftet på NMBU at det ikke er. Da vi spurte på en sunnkost butikk fikk vi beskjed om at vi ikke måtte finne på å dyrke alger, men det stemmer ikke, uttrykker ungdomsbedriften.

– Hvilke fordeler har algene for kroppen?

– De har et høyt proteininnhold, inneholder alle aminosyrene vi burde ha i oss og en del fettsyrer. Det har blant annet blitt påvist at de kan forhindre risikoen for kreft. Det er et godt alternativ til ekstra kost.

Alger, tang og tare

Alger er havets egne grønnsaker, og inneholder de samme vitaminene som grønnsaker fra landjorden. I tillegg inneholder tang og tare vitamin B12, som er særlig viktig for vegetarianere som ikke får dette gjennom kosten. Alger har en gunstig mineralprofil, og inneholder også store mengder jern i tillegg til jod og selen.

Fakta hentet fra Godt.no.

Sikter mot seier

Med T-skjorter, prototyp, buttons og slagplan er ungdomsbedriften klare til å stille i Follomesterskapet 23. januar.

– Vi har meldt oss på i fem forskjellige kategorier. Så vinnerviljen er stor, men det er veldig mye konkurranse. Hvor gode vinnersjanser vi har spørs hvordan vi velger å gjennomføre, men jeg tror vi har gode sjanser. Det handler om utstråling, vi er jo en del av produktet, forteller Hanna.

I Follomesterskapet for ungt entreprenørskap deltar rundt 60 forskjellige ungdomsbedrifter fra Follo-regionen. Det er likevel selve prosessen som er mest givende.

– Vi lærer fryktelig mye. Både om hvordan man skal starte en bedrift, men også hvordan man skal jobbe sammen som en enhet, forklarer de blidt.