– Da jeg begynte med dyrking i voksen alder, hadde jeg ikke peiling. Jeg tok for eksempel en hel pose med grønnkålfrø og helte utover en potte – jeg trodde det var en type plukksalat. Plantene vokste selvfølgelig altfor tett, og måtte fordeles utover mange potter. Jeg spiste grønnkål hver dag i ukevis. Ting går ikke alltid som planlagt, men det viktigste er å prøve. Å dyrke sin egen mat gir en enorm mestringsglede, sier Dennis Asbjørnsen (24). Han er en av mange unge som har kastet seg på dyrketrenden de senere årene.

Og Dennis har dratt interessen lenger enn de fleste.

– Det begynte med at jeg hadde en kollega som nevnte at hun hadde en kolonihage. Jeg spurte om jeg kunne få leie en pallekarm. Det ble raskt til mye mer enn den ene, og dessuten et fint og interessant vennskap – hun var en voksen dame på 60, forteller han.

I 2018 kjøpte han en tidligere landbrukseiendom, der hele uteområdet raskt ble brukt til dyrking.

– Hele hagen min er spiselig. I november i fjor kjøpte jeg naboeiendommen, så nå har jeg to hus og to hager, og dyrker i begge hagene. Jeg er så godt som selvforsynt med grønnsaker, i tillegg til at venner og familie får så mye de vil, forteller han.

Han er dessuten opptatt av formidling, og deler tips og inspirasjon på Instagram-kontoen @spiselighage og nettsiden med samme navn. Nylig kom han også med boka «Spiselig hage».

Rasktvoksende planter

Vil du få egendyrket mat på bordet med minst mulig innsats, anbefaler han å starte med rasktvoksende planter som salat.

– Prøv for eksempel spinat, rucola eller plukksalat. Da tar du bare en potte eller pallekarm, strør frøene utover, heller på vann og venter 3–4 uker, så blir det noe ut av det, forteller han.

Er det lite nedbør, må du riktignok huske å vanne underveis.

Den tidligere nevnte grønnkålen er også et godt tips for dem som vil høste uten å bruke hele sommeren på hagearbeid.

– Fra ett frø får du en stor plante, som ikke krever mye stell, og som dessuten tåler en del skygge. Den tåler også frost og kan høstes helt fram til jul om du vil. Grønnkål er dessuten veldig sunt og kan brukes til mye, for eksempel smoothie, wok og salat, påpeker han.

Potet er også en anbefaling.

– Potet gir stort utbytte – fra én potet kan du få ti nye. Du trenger ikke stort areal heller, poteter kan fint dyrkes i potter og bøtter, forteller han.

Selv om han selv har mange hundre kvadratmeter å dyrke på, er han opptatt av at man ikke trenger stor plass for å finne dyrkeglede.

– Det holder med et kjøkkenvindu eller en liten balkong. Alle kan dyrke sin egen mat, påpeker Dennis.

Jordbær i takrenner

Frukttrær og bærbusker er et annet tips hvis du vil dyrke noe som krever minimalt med oppfølging.

– Solbær, rips og eple- og plommetrær er noe av det enkleste. De er bare å plante, og for hvert år som går får du større avling. Rabarbra er også en fantastisk plante som blir større år for år, og som kan brukes til mye forskjellig, som kake, syltetøy og kompott, tipser han.

Jordbær er nok en favoritt som kommer år etter år. Mange har kopiert Asbjørnsens idé om å dyrke jordbær i takrenner.

– Jeg er alltid på utkikk etter løsninger som gir enda mer plass til dyrking. Jeg hadde en ledig vegg i hagen, der jeg satte opp rader med takrenner. Det har fungert veldig bra. Jordbærplanter klarer seg med lite jord, og sneglene kommer seg ikke opp i høyden, sier han.

Fordi sommersesongen i Norge er kort, må noen grønnsaker sås innendørs tidlig om våren for å rekke å bli modne til høsten – blant annet tomater, chili og paprika. Såkalt forkultivering innebærer selvfølgelig litt ekstra arbeid, men det er lov å jukse.

– Er du nybegynner, kan du godt kjøpe ferdige planter på hagesenteret, det er ikke så dyrt heller, sier Dennis.

Squash hele sommeren

Kenneth Ingebretsen trekker fram squashen som kanskje den grønnsaken som gir aller mest utbytte for liten innsats. Ingebretsen er gartner, driver nettbutikken Gardenliving.no og har skrevet en rekke hagebøker, blant annet boka «Spiselig på liten plass».

– En squashplante tar ganske mye plass, men til gjengjeld trenger du bare én. Én plante kan gi en squash eller to i uka hele sommeren gjennom. Ikke alle liker squash, men gjør du det, er det en fantastisk plante, tipser han.

Også Kenneth trekker fram grønnkål som en grønnsak som gir glede hele sesongen og vel så det.

– Den er lett å så selv, og du kan plante den ut tidlig, siden den tåler frost. Grønnkål kan høstes fra juni til desember. Man plukker bare av de bladene man trenger underveis, mens planten fortsetter å vokse, forteller han.

Kenneths tredje tips er salat.

– Salat tar lite plass, gir mye avling og kan sås flere ganger i løpet av sesongen. Salat høres kanskje ikke så spennende ut, men det finnes 50–60 sorter å velge mellom. Skal du få mest mulig ut av det lille du dyrker, er det fint å dyrke noe med en annen farge, fasong eller smak enn det du får i butikken, råder han.

Både den tidligere nevnte squashen og grønnkålen er eksempler på grønnsaker som kommer i langt flere varianter enn dem du ser i grønnsakdisken. Ingebretsen nevner også gulrot, reddik, chili og tomater som eksempler på grønnsaker hvor du kan dyrke mer spennende sorter selv.

Smak deg fram

Ingebretsen vil også slå et slag for gressløk.

– Den krever ingenting, kan brukes til mye, kommer igjen år etter år og kan høstes hele sesongen, sier han.

Reddiken er en gjenganger hvis man vil ha en grønnsak som krever lite plass, og som raskt blir klar til høsting. Har du en lun og solrik balkong, gir det ypperlige vekstforhold for tomater, mens chili eller paprika fungerer fint hvis du bare har en vinduskarm til rådighet.

– Har du begrenset med plass, men vil prøve noe litt annerledes, kan mais være et godt valg. Mais vokser først og fremst i høyden. Den er dessuten best når den er helt fersk, noe den ofte ikke er i butikken, sier han.

Han påpeker imidlertid at det aller viktigste er å dyrke noe man liker.

– Har du begrenset med plass eller tid, er det ekstra viktig å dyrke noe du er glad i. Det er lett å bli ivrig og ville prøve mye forskjellig, men som man ikke egentlig synes smaker så godt.