– Det finnes bare én av denne boligen, men den er ikke for alle

SKILLER SEG UT: Denne arkitekttegnede boligen ligger ute for salg med en prisantydning på snaut sju millioner kroner.

SKILLER SEG UT: Denne arkitekttegnede boligen ligger ute for salg med en prisantydning på snaut sju millioner kroner. Foto:

Arkitekten hadde en egen visjon for beboerne da han tegnet boligen i Ekebergdalen.

DEL

(Romerikes Blad): Den arkitekttegnede eneboligen i Enebakk skiller seg ut fra mengden av boliger som selges på Romerike i disse dager.

Funkishuset fra 2007 har fasadeflater som svever i løse lufta, store vindusflater og har et gjennomgående designpreget utseende.

– Visjonen for huset var å sette beboerne i sentrum slik at de får nyte at solen og dagslyset flytter seg rundt omkring boligen. Her slippes det maksimalt med lys inn i ett og ett rom ettersom dagen går, uttalte arkitekt Atle Greving i et intervju med Klikk.no i 2007.

MARKA SOM NABO: Det er kort vei fra boligen til Østmarka.

MARKA SOM NABO: Det er kort vei fra boligen til Østmarka. Foto:

Med i tv-program

Boligen på snaut 200 kvadratmeter har også blitt vist fram i tv-programmet «Norges vakreste hjem».

– Den har en helt egen identitet. Det finnes bare én av denne boligen, men den er ikke for alle, sier eiendomsmegler Tommy Friestad i Boa Eiendomsmegling.

Han har fått oppdraget med å selge boligen, som har skiftet eier flere ganger siden den sto ferdig. I 2016 uttalte selgeren at folk var villige til å flytte langt for å bo i det særegne huset.

Til tross for at salgsannonsen kun har ligget ut noen dager, merker selgeren allerede at det er betydelig interesse for boligen.

– Vi har allerede booket flere private visninger. Det er klassisk i denne bransjen at interessen tar seg opp jo nærmere man kommer visningsdagen. Likevel er det vanskelig å spå hva resultatet blir. Boligen ligger i et område som har lavere omsetningshastigheten sammenlignet med andre steder, sier Friestad, som selger mange boliger tegnet av arkitekter eller designere.

Prisantydning: 6,8 millioner

Foto:

Funkisboligen over tre etasjer har en prisantydning på 6,8 millioner kroner. Ifølge eiendomsmegleren er målgruppen samboere med ett-to barn.

– Særlig for de som ønsker å bo i nærheten av Oslo og som ønsker seg mer plass. Her kan du få noe spektakulært dersom man sitter litt lenger i bilen, sier Friestad.

Det tar om lag 45 minutter med bil til Oslo og en halvtime fra Lillestrøm til Ekebergdalen hvor huset ligger.

Finanstilsynet bekymret over låntakere med høy gjeld

Stadig flere nordmenn med allerede svært høy gjeld tar opp nye boliglån. Særlig låner førstegangskjøpere tett opp mot grensen. Finanstilsynet er bekymret.

Finanstilsynet har i årets boliglånsundersøkelse gått gjennom nærmere 8.000 nye lån og 4.000 nye rammekreditter (kreditt hvor kunden kan trekke opp igjen allerede tilbakebetalt hovedkrav) som er gitt til boligeiere etter 1. august, skriver NTB.

Undersøkelsen viser at 45 prosent av innvilget lånebeløp ble tatt opp av låntakere med gjeldsgrad (hvor mange ganger inntekt man kan låne), over 400 prosent, mens 27 prosent ble gitt til låntakere med gjeldsgrad over 450 prosent. Mange låntakere som tar opp nye lån med pant i bolig, har høy forbruksgjeld.

– Årets boliglånsundersøkelse viser at en stor og økende del av nye lån tas opp av låntakere med høy samlet gjeld. Mange låntakere har både høy samlet gjeld i forhold til inntekt, og boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi, direktør for digitalisering og analyse Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet.

– Dette er bekymringsfullt da disse låntakerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, sier han videre.

Andelen nye lån som gis til låntakere med både høy gjelds- og belåningsgrad, har økt det siste året.

Den gjennomsnittlige gjeldsgraden hos låntakere som tok opp nye boliglån, økte til 338 prosent i årets undersøkelse. Det er 4 prosentpoeng høyere enn i 2019 og 20 prosentpoeng høyere enn i 2016 (før gjeldsgraden ble regulert i lovverket).

Frykter rentestigning

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) mener at den høye gjeldsgraden kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renta raskere enn ventet.

– Covid-19 har ikke gitt en standard etterspørselsdrevet nedtur i økonomien. Stadig flere unge «makser» boliglånet. Med høye boligpriser er det ikke overraskende at unge sliter med å holde seg innenfor grensene i boliglånsforskriften. For mange låner rett og slett for mye, sier han i en kommentar til NTB.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener man har valget mellom pest og kolera.

– Pesten er finansiell ustabilitet som følge av at noen husholdninger låner for mye penger. Kolera er fall i boligverdier og norsk økonomi som følge av at myndighetene strammer for hardt til i utlånsreguleringen. I denne situasjonen er pesten å foretrekke, sier han.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken