Et øyeblikk med:

Navn: Ruby A. Wikstrøm

Alder: 58 år

Bosted: Oksval

Yrke: Organisasjonskonsulent

Aktuell med: Ruby Wickstrøm er drivkraft i beboeraksjonen på Nesodden som nylig ga ut boka «Det viktige treet». Parallelt arrangerte de naturutstilling og foredragsrekke på Hellviktangen. Siste foredrag var søndag 26. mars hvor Andreas Tjernshaugen og Jan Erik Røer tok for seg livet i hagen og artene der.

– Hvordan har det gått med foredragene?

– Vi er svært fornøyde med responsen og oppmøte. Siste foredragshelg, søndag 26. mars, var det smekkfullt hus! Andreas Tjernshaugen og Jan Erik Røer viste bilder og fortalte om livet i hagen og artene som finnes der. Begge konstaterte at grus og asfalt gir dårlig grunnlag for liv i hagen. De anbefalte færre runder med gressklipping i sommerhalvåret, og da gjerne etter at kløver og så videre har blomstret, sier Wikstrøm og tilføyer:

– Drømmer du om en blomstereng skal jorden helst være mager og tørr. Videre fortalte de at insektsdøden vi ser i andre land også gjelder for Norge, selv om det ikke foreligger tall ennå. Der er vi litt sent ute. Andre temaer har vært arkitektur som tar hensyn til miljøet både inne og ute. Vi har hørt om og sett bilder av livet til øyestikkere, mange av dem holder til på Nesodden! Vi fikk også se en presentasjon av prosjektet Oslofjord Ecologies, som er et internasjonalt pågående kunst-teknologisk økoprosjekt. Kort fortalt så er siktemålet å undersøke hvordan samarbeid mellom kunst og teknologi kan bidra til å redde Oslofjorden. Spennende og nytenkende.

– Hvorfor satte dere i gang med dette?

– Vi ønsket å rette oppmerksomheten mot lokal natur i forbindelse med at vi ga ut boka «Det viktige treet», og flesket til med naturutstilling og foredrag i tillegg. En liten baktanke med det hele er at nesoddfolket setter pris på hva vi har av natur her ute, og at de viser det via stemmeseddelen ved årets kommunevalg. Vi er i 2023 og Nesodden har ikke engang en markagrense og derfor heller ikke meldeplikt for hogst. Mesteparten av Oslo-regionen har det. Her er et kart jeg nylig mottok av Follo Landbrukskontor. Alt det grønne har regler om meldeplikt. Bildet taler for seg selv: På Nesodden er det fritt fram! Det har vært mange uheldige hogster de senere år, av gammelskog flere med rødlistede arter.

– Hva er noe ikke alle vet om deg?

– At jeg har sceneskrekk!

– Hva gleder du deg mest til akkurat nå, og hvorfor?

– Jeg gleder meg til å sette i gang med neste prosjekt, som blir podkast – «OddenPodden» er navnet. Jeg er selv en ivrig podkastlytter og har gått med ideen lenge. Jeg har med flinke folk, så dette kan bli gøy! Ruth Lothe er med og hun har erfaring med podcast gjennom sitt arbeid på NTNU. Vi vil se på liv og leven her på Nesodden med skråblikk og alvor – og ikke minst lage portretter med de mange spennende innbyggerne som bor her.

– Hva gjør du helst på fritida?

– Jeg slapper av med mat, vin, film eller bok og «henger» med venner. Tur i nærmiljøet er også alltid bra, Nesodden er så vakker!

– Hva spiser eller lager du helst til middag?

– Pasta i alle varianter er deilig «hurtigmat», gjerne med en salat til. Jeg spiser lite kjøtt, og styrer unna «industri-kjøttet,» Vi unner oss heller de dyrere gårdsproduktene innimellom, det smaker mye bedre og dyrevelferden er bedre ivaretatt.

– Hva er det siste bildet på mobilen din? Kan vi få se det?

– Nei, men jeg kan fortelle at det er et bilde av vår katt som ser på TV. Vi så på serien «Our Great National Parks», hvor Barack Obama er forteller. Alle naturlydene fanget hennes oppmerksomhet og hun var veldig interessert! Jeg anbefaler serien på det sterkeste. Den er fantastisk godt produsert med utrolig filming! Den er også håpefull, på den måten at den viser at hvor man tilrettelegger for naturparker, så kommer selv sterkt truede arter tilbake. Måten å jobbe med naturvern på framover, vil i økende grad dreie seg om vern, restaurering og tilbakeføring av nedbygget natur.

Fem på rappen

Kjøtt eller grønnsaker?

Grønnsaker

Hund eller katt?

Har katt, så det må det bli!

Se på TV eller lese?

Ja, takk begge deler!

Spare eller bruke?

Det kommer helt an på hva det dreier seg om, jeg er ingen stor konsument av ting, jeg foretrekker opplevelser.

Sove lenge eller stå opp tidlig?

Har tidligere vært B-menneske, dette har endret seg. Jeg setter mer og mer pris på morgenene.

Bildeserie

BILDESERIE: Disse var på søndagens store happening