Putin driver et kynisk spill. Denne krigen blir gjennomført med både våpen og energi. Det burde også fløypartiene ta innover seg.

«Slutt å skylde på krigen i Ukraina» smalt Sylvi Listhaug fra Stortingets talerstol den 19. september. Hun er ikke den eneste. Rødt sin Mímir Kristjánsson mener det er «flaut å se hvordan store partier og store aviser nå kynisk bruker krigen i Ukraina som lynavleder».

FRP og Rødt bør tenke seg om. Dersom sprengte gassrørledninger, energioffensiven og de nye truslene ikke er tydelig nok, så er det vanskelig å si hva som skal være det.

Tidligere President og statsminister Dmitry Medvedev sendte nylig en kald hilsen til Europa og sa at gassprisen nå skal bli smertelig dyr. Den klare beskjeden fra Putin er enkel: «ingen gass, ingen olje, ingenting». Rørene blir ikke åpnet før Vesten finner sammen med Russland.

Analysen til Russiske myndigheter er at demokrati sine interne motsetninger gjør oss svakere enn autoritære regimer, og at vi derfor er enkle å splitte. Nå forsøker de å bruke energiprisen til å fryse fellesskapet vårt i stykker.

Det farlige er at Putin kan lykkes. I høst marsjerte 70 000 mennesker gjennom gatene i Praha med et krav om å stanse bistanden av våpen til Ukraina sånn at Tsjekkia kunne få seg en gassavtale med Russland. Åpne sympatisører med Russland vant nettopp valget i Italia.

«Norge først» og «Norge alene» får positiv respons fra både falske og ekte profiler i kommentarfeltene. Det er det sikkert flere som har merket. Men det er ikke spesielt ansvarlig.

Nå er tiden overmoden for at Rødt stopper kampen sin for å melde Norge ut av NATO og kutte våpenstøtten til det Ukrainske folket. Vi er kanskje et lite land, men det vi gjør betyr noe. Våre allierte skal kunne stole på Norge.

Det gjør vondt når så store mengder energi blir fjernet fra markedet. Går det galt i Europa, vil også folk i Norge miste jobben. Men står vi alene, så vil konsekvensene bli mye større.

Så langt har ikke Russland klart å destabilisere vestlige land. Prøven vår er likevel langt fra over. Det Russiske lederskapet tror åpenhet og demokrati er svakheter de kan utnytte, men der tar de feil.

Demokratiet vårt er sterkere enn Putin.

Det her skal vi møte som fellesskap.