DRØBAK: – Husk at korsang er terapi, og du trenger ikke være fiks ferdig solist for å begynne hos oss, sier koristene, som er svært fornøyd med sin nye dirigent.

Dreven dirigent

For å ta dirigenten først, så er han Drøbak og Frogn menighets nye kantor. Han heter Rudolf de Beer, er opprinnelig fra Sør-Afrika og har bodd og jobbet i Norge siden 2012. Blant mye annet har han en doktorgrad i kordirigering og har løftet flere norske kor til nye høyder før han landet i Frogn.

– Etter en drøy måned med ny dirigent kan vi konstatere at koret igjen har vært veldig heldig. Dette lover meget godt, sier Ottar Hellenes på vegne av de 16 medlemmene. Det er i færreste laget for å sette opp større verk, derfor vil de fri til flere:

– Vi er svært motivert for å ta imot flere sangere, både menn og kvinner. Kanskje har du sunget i kor tidligere og leker med tanken på å starte opp igjen, sier koristene og presiserer at alle stemmer i alle aldre er hjertelig velkomne.

Drøbak Kantori går en spennende tid i møte og nye medlemmer kan glede seg over en dirigent som på en enkel og pedagogisk måte lærer bort sangteknikk og sørger for musikalitet og samklang.

– Fine opplevelser

– Jeg hadde hatt lang pause fra kor, da jeg startet opp for litt over et år siden. Repertoaret med høy kvalitet og tradisjonell korsang, liker jeg godt, sier Eva Ledsten og får støtte fra Reidunn Selsjord, som reiser fra Nesodden til Drøbak hver tirsdag:

– Jeg er ingen kirkegjenger til vanlig, men å få synge konserter og iblant være forsanger på gudstjenester og i begravelser, er veldig fint, sier hun.

Til tross for at koret per i dag er relativt få i rekkene, synes medlemmene de greier seg relativt bra:

– Drøbak Kantori ønsker å være et kor med høy musikalsk kvalitet, og det er selvfølgelig en fordel å kunne litt noter og ha sunget i kor tidligere, men det er absolutt ikke en forutsetning, sier dirigent Rudolf de Beer.

– Ikke supervanskelig

– Er det tøffe opptakskrav?

– Vi har ingen supervanskelig opptaksprøve med trangt nåløye, men dirigenten gjør en prøve for å sjekke ut om du har gehør og hvilken stemmegruppe du hører til. Man trenger altså ikke å være fiks ferdig solist for å begynne og synge i Drøbak Kantori. I kor spiller vi uansett på lag og utfyller hverandre. Det er helheten og samklangen som skaper flott korsang gjennom sangglede, sier Hellenes og legger til at i tillegg til hyggelig sosialt samvær med trivelige folk, er bevist at korsang gir bedre helse og livskvalitet.

– Å synge i kor er rett og slett terapi, og her får du den mer eller mindre gratis. Øvelsen er blant ukas høydepunkter, og i kaffepausen vanker det alltid noe godt, lokker sangerne, som ber interesserte ta kontakt eller kikke innom på en øvelse i Drøbak kirke på kveldstid tirsdager. Det er uforpliktende.

Vil du høre koret «live» før du bestemmer deg, har du mulighet søndag formiddag 22. mars. Da synger koret i Drøbak kirke med «Maria» som tema på Maria Budskapsdag.

FAKTA OM DRØBAK KANTORI:

Drøbak Kantori startet opp i 1994 og er «stamkoret» til Drøbak og Frogn menighet. Det har faste oppdrag i forbindelse med f.eks. høytider og konfirmasjoner. Du trenger ikke å være verken troende eller kirkegjenger for å være med i kantoriet, men du kan naturlig nok ikke ha noe imot å være med på noen få gudstjenester i løpet av året.

Koret har et variert program, men hovedtyngden av repertoaret ligger nok på klassisk kirkelig musikk fra de siste 700 årene og fram til i dag, i tillegg til viser og folketoner. Mye vil være kjente toner for mange.

Fun facts om sang:

Å synge forløser fysiske spenninger, bedrer kroppsholdningen, øker det fysiske velværet og innholdet av kortisol (velværehormon), antistoffet immunglobulin A og trøstehormonet oksytocin. Det senker også innholdet av stresshormoner. Psykiske effekter: Reduserer stress, gir glede, oppstemthet og godt humør. Øker energinivå og gir mestringsfølelse. Sosiale effekter: Gir følelse av tilhørighet, mulighet for å utvikle vennskap og personlig kontakt med andre. Minsker ensomhetsfølelse og gir fellesskapsfølelse.

Kilde: Sang og velvære, Norsk visearkiv, Anne Haugland Balsnes.