Hvorfor kjører du en hvit bil? Hvorfor ikke en rød? Og hva er galt med en grønn bil? Farge er viktig for mange bilkjøpere, men det er sannelig ikke godt å vite hva som egentlig bestemmer hva man velger.

Elyse Wanshel har skrevet en artikkel kalt «What the color of your car says about your personality» på littlethings.com, hvor hun ba om hjelp fra to eksperter på området. Den ene er Marcie Cooperman, professor i fargeteori (ja, det er en ekte tittel) ved Parsons The New School for design i New York. Den andre er miljøpsykolog Sally Augustin. De to vet mye om hva fargepreferanser sier om personlighetstrekk til folk.

En lignende artikkel ble skrevet av Emily Kaufman fra today.com, kalt «Find out what your car color say about you». Hun fikk eksperthjelp fra Leatrice Eiseman, som er fargekonsulent og varsler trender. Ved å mikse alle de tre ekspertenes observasjoner, kan man trekke ut en del interessant stoff om hva fargen på bilen din sier om deg som person:

Rød bil

Folk som kjøper en rød bil tenkes gjerne på som utadvendte, aggressive, morsomme og impulsive, eller så er de en som ønsker at de hadde disse egenskapene. Hvis din bil er rød, er du sannsynligvis ambisiøs og bestemt på å få ut alt det du kan av livet ditt.

 

Kjører du rød Ferrari er du garantert glad i oppmerksomhet.

– De som velger en rød bil sier til verden at de har noe viktig å vise deg. Det er motorveiens svar på ekshibisjonisme, sier professoren.

– De liker å bli sett på som noen som står ut fra mengden, og liker å få oppmerksomhet. Definitivt et utadvendt individ, sier Eiseman.

Grå bil

Føreren av en grå bil ønsker ikke å skille seg ut i mengden. Han eller hun vet også at det er en forskjell på grå og sølv. Grå trenger ikke å være så flashy som sølv, og projiserer således mer verdighet, tradisjon og modenhet.

 

Kjører du grå bil er du neppe opptatt av status, og er forsiktig av natur.

– Kjører du grå bil bryr du deg lite om status, og mer om status quo. Grå er også fargen for forsiktighet og kompromiss, sier professoren.

– Personen som velger grå er vanligvis veldig praktisk og pragmatisk. Den type folk som lager lister, og snakker lenge, sier Eiseman.

Sølvfarget bil

 

En sølvfarget tysk statusbil. Da er eieren sannsynligvis en som ønsker å se mer prestisjetung ut.

Hvis du liker sølvfarge, er du praktisk, oppfinnsom, smart i business og har god smak. Den nøytrale fargen kamuflerer skitt på bilen din, noe som passer perfekt til din hektiske livsstil.

– En sølvfarge indikerer at du er en high-class lady eller gentleman. Din status er høyere i verden, og du er ikke redd for å vise det, sier Sally.

– De ønsker sølvfargen fordi de ønsker å se mer prestisjetung ut. Dette er den type personlighet som verdsetter eleganse tilsatt litt flash, sier Eiseman.

Blå bil

 

Nå får ingen kjøpe dette Alpine-konseptet, men en potensiell kunde ville sannsynligvis vært ærlig og medfølende.

Hvis du kjører en blå bil er du medfølende, optimistisk, stødig og ærlig. Du liker å bli beundret for ditt store jeg og visdom.

– Flerbruksbil-mammaen velger kanskje blå, som prosjekterer en fin, stødig familieimage, sier Sally.

– De som kjører en lyseblå bil er trofaste mennesker, og vil være din venn for alltid. De med mørkeblå bil er langt mer selvsikker, sier Eiseman.

Grønn bil

 

Kan man stole på en person som kjører en bil i British Racing Green? Ja, sier ekspertisen.

Kan man stole på en person som kjører en bil i British Racing Green? Ja, sier ekspertisen.

Hvis du kjører en grønn bil, så har du et veldig sterkt selvbilde og bryr deg ikke om hva andre synes om deg. Du er snill og tålmodig, men din fredselskende natur gjør også at andre blir fristet til å utnytte deg til tider.

–En mørk grønnfarge er den mest balanserte fargen i naturen. Jo mørkere grønn, jo mer kan man stole på personen, sier Eiseman.

 

Brun har fått en høyere standing de siste årene, noe Volvo har oppdaget. 

Brun/beige bil

Brune biler var vanlige i Norge på syttitallet, og eieren var gjerne noen med føttene plantet trygt på jorda. De foretrakk en bil som gikk langt uten problemer, framfor en mer flashy bil med skinnseter og masse utstyr.

–Folk som foretrekker brunt, ønsker egentlig ikke å kjøpe noe som helst nytt. De ønsker bare å leve livet sitt. Han eller hun bryr seg ikke om stil, og kjører kanskje bilen helt til den stopper, sier Marcie.

Beige har ikke den samme styrken som brunt.

–Beige er veldig nedpå jorda. Naturlig er stikkordet, sier Eiseman.

Gul bil

Gul er fargen for glede og lykke, men et sjeldent syn på norske veier (nordmenn er jo kjent for å være tungsindige, så da er det kanskje ikke så rart). Men fargen er kjent for å tiltrekke seg morsomme folk, så kanskje de som kjører gule biler er veldig blide?

–En person som velger gult vet virkelig at han kommer til å bli sett på, og de har vanligvis en fantastisk humor, sier Eiseman.

 

Kjører du gul bil, har du sannsynligvis en fremragende form for humor.

Gullfarget bil

Gull anses som det mest verdifulle av alle materialer, men brukes sjelden som en originalfarge. Den dukker oftest opp i folieform på diverse superbiler i den arabiske verden, som et symbol på vulgær rikdom.

–Det er en implisitt varme til den, men det er også en viss intelligens knyttet til fargen. Og de som foretrekker gull liker også komfort, og vil betale for det. Du får oppmerksomhet med fargen, men det er en veldig glamorøs farge, sier Eiseman.

 

Gull er sjelden som originalfarge, men fargen kan være en innertier, som på denne klassiske Pontiac Firebird Trans-Am i original gullfarge.

Oransje bil

Hvis du kjører en oransje bil, går du virkelig mot strømmen. Gå ut på parkeringsplassen på en Rema 1000, og se hvor mange oransje biler du finner. Med andre ord er oransje en lite populær farge, så de som kjøper en bil med en sånn farge, bryr seg ihvertfall ikke om hva andre mener.

–Oransje er en av de mest interessante fargene, fordi de som velger fargen er vanligvis veldig kunstneriske, kreative og originale. I tillegg er de individuelt sjarmerende. Det er en viss kompleksitet i en slik personlighet, sier Eiseman.

Sort bil

 

Eieren av denne er sannsynligvis kreativ og kunstnerisk.

Sort er den ultimate maktfargen, og svært mange nordmenn kjøper seg en svart bil. At sort er den verste fargen å holde ren ved siden av hvitt, ser det ikke ut som Ola Nordmann bryr seg om. Kan det være en image-greie? For rent visuelt er sort en dårlig farge til de aller fleste biler, da den skjuler designdetaljer, og særlig sorte detaljer som er ment å være i kontrast til eksteriørfargen. Det er en grunn til at du ser svært få sorte biler på store internasjonale bilutstillinger.

–Hvis bilen din er svart, er du ærverdig og iøynefallende, uten å være en skrytepave. Du ønsker å gi uttrykk for at du er mystisk, men du lengter nok etter litt mer mening i livet ditt. Men du er allikevel tidløs, viktig og har alltid kontroll. Svart er en maktfarge, det er det ingen tvil om, sier Cooperman.

 

Sort er en maktfarge, og derfor blir ofte muskuløse biler fremstilt i sort farge i brosjyren.

Hvit bil

Hvitt assosieres med renhet og uskyldighet, men eierne er ikke lette å tilfredsstille. De har muligens både smak og eleganse, og tilstreber sannsynligvis perfeksjon. En dame som ønsker en hvit bil holder sannsynligvis bilen sin veldig ren (det må hun nesten). Og hun lever nok resten av livet sitt på samme måte. Med andre ord: Finner du en dame med hvit bil, må du være forberedt på grundige renholdsrutiner også i huset...

 

–Hvis du kjører en hvit bil, så ønsker du å presentere et moderne og ungt fjes til omverdenen, sier Augustin, og henviser til moderne teknologimerker som Apple, som bruker hvitt for å fremstå moderne og friskt.