Perspektiv fra «breddefotballen» i DFI Fotball

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MENINGER:Jeg har sterk tro på at nå «ornæresæ» i DFI Fotball også!

Fotball gir stort lokalt engasjement og sterke følelser. Det har prosessen i DFI Fotball med påfølgende skarpe innlegg i Amta vist i det siste. Sterke prestasjoner av fotballaget påvirker også lokalsamfunnet positivt. Det skaper samhold, optimisme og positive aktiviteter i nærmiljøet. Som utflyttet sarping som fulgte fotballagets opp- og nedturer før Sarpsborg 08 ble dannet, er det som en forvandlet by etter at laget nå gjør det så bra, mens «Den andre byen» (dvs. Fredrikstad) sliter med å finne seg selv nede i divisjonene. Nå «ornæresæ i Særp og nøttærnte i Fr. Stad», ikke bare på fotballbanen.

De som har hatt økonomisk og sportslig ansvar for DFI Fotball de siste årene har hatt muligheter til å vise at de kan drive klubben økonomisk positivt og utvikle klubben sportslig til neste nivå. Fasiten er dessverre at klubben etter bedriftsøkonomiske begreper isolert var insolvent med negativ arbeidskapital og negativ egenkapital ved årsskiftet etter store underskudd. Regningen har andre i DFI måttet ta. Sportslig har klubben de to siste sesongene måtte kjempe for å beholde plassen i 3. divisjon. Denne sesongen er klubben tippet til nedrykk. Kampene som er spilt på Seriesten de siste sesongene, var heller ikke noen festfotball for oss svært få og trofaste som har vært tilskuere. Det var mest mange lange baller og duellspill som virket å være oppskriften til laget. Det var vel mer fotballspark enn spill om vi skal være ærlige, og så var vi fornøyde om laget unngikk røde kort mot slutten og det ble poeng ut av det hele og at plassen ble berget når sesongen var avsluttet. 

Oppsummert sto dessverre DFI Fotball sin ledelse til stryk og måtte ta konsekvensene av det. Det er derfor interessant å observere innlegg og kommentarer i det siste som mener at kursen er feil nå og rett før og at man frykter at den nye ledelsen legger om til en breddeklubb uten ambisjoner, sågar uten kompetanse fra toppfotball. Hvis man tror at de yngre lagene drives kun fra et breddeperspektiv uten ambisjoner, har man ikke fulgt veldig godt med på hva som skjer i klubben. Dagens juniorlag består i hoveddel av laget som kjempet helt i toppen i G16 interkrets i forrige sesong og som ble uoffisielt norgesmestre året før ved å slå Strømsgodsets akademilag i finalen (Adidas Cup). Årets G16 lag spiller i interkrets og har startet sesongen veldig godt, sist helg med seier mot et toppet Vålerenga lag med flere landslagsspillere. Også G16 laget var nær ved å vinne Adidas Cup forrige sesong. Disse to lagene har spilt mot akademilagene til flere av eliteserieklubbene i lang tid allerede og blitt målt mot de beste på sitt nivå i landet. Og med på lagene er også flere av de beste 15-åringene til klubben, blant andre Alwande Roaldsøy som nettopp er tatt ut på G15 landslaget. Alwande spiller allerede på rekruttlaget. Her tenker man utvikling og kontinuitet. Breddefotball uten ambisjoner?

Med to timers fokuserte treninger pluss kamper de fleste dager i uken fra de var 12–13 år har disse guttene sannsynligvis trent og spilt mer og bedre enn det A-laget har gjort de siste årene. Det har vært sterkt fokus på å utvikle ballbesittende og spillende lag med gode individuelle ferdigheter. Og hvem har stått for dette gode og gjennomtenkte opplegget for våre lokale gutter fra de var 6–7 år gamle? Jo, det er pappaer hvorav flere var de som selv spilte for DFI i det som virkelig kan kalles en «storhetstid», om man skal bruke slike sterke begreper; Kristian Semmen, Cato Grønnern, André Jensen, Yngvar Loen Larsen, Terje Dahl og Henning Jensen. Even Ødegaard har også kommet inn i en viktig rolle som spillerutvikler og trener og tilført lagene uvurderlig kompetanse de siste sesongene. Mangler toppfotball kunnskap? Jeg tror man skal lete lenge etter en mer kompetent og resultatorientert trenergruppe! Kristian Semmen var for øvrig også trener for 1996 årgangen som også vant Adidas Cup. Her spilte to av nøkkelspillerne i kampen mot Ready sist helg; Magnus Hart og Mats Vågan. Drøbak har alt å takke Kristian Semmen for som stort sett har brukt hver eneste dag av fritiden sin på DFI fotball i en mannsalder. Da snakker vi om en evig dugnad for fellesskapet!

Disse unge DFI guttene har et unikt samhold, både på og utenom banen. Flere har blitt kontaktet av større klubber, men det er helt uaktuelt å ikke være med kameratgjengen, være på de beste treningene og spille for DFI. De siste par sesongene har det heller vært motsatt, det har kommet flere meget gode spillere til disse lagene fra andre klubber i lokalområdet fra Østfold, Buskerud og Akershus. Hvorfor? Fordi de får spille på de beste lagene med de beste treningene og med hyggelige og inkluderende gutter! Nå får de ekstra motivasjon da de endelig ser muligheter for å få slippe til på A-laget etter hvert også. Spillestilen vil være kjent, den har de øvd på i mange år allerede. Noen er allerede klare fysisk, mens andre vil trenge mer tid på å utvikle seg. Nå vil de bli matchet fornuftig via junior og rekruttlaget og sluppet til når trenerteamet mener de er klare. Og det er mange talentfulle 15–18 år gamle gutter i DFI som legger ned store treningsmengder og som gjerne vil spille for A-laget. Endelig vil den røde tråden være der fra start til topp i DFI fotball. Det blir bygget én klubb! Om noen av de senere ender opp som eliteseriespillere, vil være en fantastisk anerkjennelse av utviklingsmodellen til DFI Fotball og noe vi skal være stolte av. Kanskje et godt spillende A-lag i fremgang vil tiltrekke seg tidligere gode Drøbaksspillere og andre lokale talenter som ikke har funnet seg til rette i andre klubber på høyere nivåer og som finner ut at DFI Fotball er en veldig god utviklingsarena?

Det var sterkt av A-laget å vinne første kampen i helgen med mye godt spill som vi ikke har sett så mye av før. I startoppstillingen var det hele åtte fra Drøbak, hvorav tre gode juniorer, pluss Magnus Fagernes, fra Nesodden (også junior), som vel også kan regnes som lokal (han går i tillegg på toppidrett fotball på Frogn Videregående sammen med mange på juniorlaget). I tillegg ble det byttet inn to junior Drøbaksgutter som gjorde det bra. Selv om det er veldig lenge igjen av sesongen og trenerne må få tid og ro på å jobbe med laget fremover, var det i alle fall tegn på optimisme til endringene hos nøkkelspillere etter kampen. Sa noen at laget må ha «voksne» spillere utenfra for å ikke havne i 5. eller 6. divisjon?

Jeg oppfordrer alle i lokalsamfunnet til å støtte den nye kursen som er satt av styret og det nye trenerteamet, være positive til endringene og stille på kamper på Seiersten og Måna. Ikke bare for å heie på A-laget, men ta gjerne også turen for å se rekruttlaget, juniorlaget og G16 interkretslaget hvor dere vil se underholdende og spillende lag med gode lokale gutter. Noen av disse vil nok om ikke så veldig lenge få sjansen til å ta steget opp på A-laget. Dugnadsgjengen er også klar med servering i kiosken!

Og til alle som kan bidra økonomisk som sponsor fremover, men som har holdt igjen fordi det har vært så mye rot og negativitet rundt DFI Fotball: Nå er tiden inne for bokstavelig talt å komme på banen med å støtte alle de nye og positive kreftene som jobber for fellesskapet i lokalsamfunnet og i DFI Fotball. Endringer tar tid, og alle bidrag hjelper!

Jeg har sterk tro på at nå «ornæresæ» i DFI Fotball også!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags