Slik innleder tipseren mailen hvor hun anbefaler at en av Amtas julestjerner skal gå til Morten Ernø og Seppo Dyrseth for det frivillige arbeidet de gjør for lokalsamfunnet på Digerud. Paret har holdt sammen i tretti år, og bosatte seg på halvøya for fjorten år siden.

- Vi fant ut at når man flytter fra en by og ut til et sted som dette har man to alternativer: Enten kan man sitte hjemme, eller så kan man komme seg ut og engasjere seg. Vi valgte jo da det siste, forteller Morten.

Det kan man trygt si. Dekoratør Seppo og arkitekt og sivilingeniør Morten har tatt ansvar for gamle Digerud grendeskole, og det har gått med mange timer frivillig arbeid for å stelle i stand og gjøre det som var et halvråttent hus om til et flott lokale.

Skravla sitter løst når samtalen dreier seg om den gamle grendeskolen og om frivilligheten. Gutta snakker på inn- og utpust, fullfører hverandres historier, smiler og ler.

- Det er viktig å få frem at vi er på ingen måte alene om dette. Det er mange som hjelper til og bidrar. Dette er sånn sett en julestjerne til frivilligheten, ikke bare til oss, spesifiserer de i kor. Penger til vedlikehold og drift kommer fra småinntekter hist og her.

- Vi leier ut huset som selskapslokale, også selger vi krydder og slikt som vi frivillige lager selv. Det er en gjeng damer som hjelper oss mye med krydderet, vi pleier å kalle dem "Digerud Spice Girls" - snittalderen på dem er vel rundt 70 år, ler gutta. Produktene pleier de å selge på markeder, og på grendeskolen.

- Iblant ringer folk oss også, og sier at de vil kjøpe noe. Så da reiser vi ut og leverer til dem, forteller Seppo.

Selv om det er mange som er involvert i den gamle grendeskolen ønsker Seppo og Morten seg flere med på laget, gjerne yngre mennesker som har lyst til å videreføre arbeidet med den gamle grendeskolen. Men, de forstår at mange syns det er vanskelig å finne ledig tid i hverdagen.

- Unge par med små barn har ikke mange ledige timer i døgnet. Vi snakket med en ung mann en gang som lurte på hvordan vi fikk tid til alt, og da svarte vi at man sparer jo litt tid på å hverken ha barn eller hund. "Ja, man sparer cirka tjuefire timer i døgnet", svarte han da, ler Seppo.

De er glade for at de er blitt så godt tatt imot på Digerud. Som to menn som bor sammen registrerte de at de ble lagt merke til i det lille lokalsamfunnet, men det gikk seg raskt til etter en bygdefest og noen selvironiske vitser.

- Jeg har vært involvert i homopolitikken siden 70-tallet, men jeg føler kanskje at det å være her og være oss selv er en vel så bra måte å drive "homokamp" på som mye annet, hvis man kan si det sånn. Vi er jo bare oss selv, sa Seppo.

Han fikk også julestjerne fra Amta - og du kan gjerne spørre ham om råd angående julemiddagen.