NESODDEN: Latteren sitter løst i frisørsalongen Hår Design. I de tidligere lokalene til Kiwi på Fagerstrand er det mye liv og glede. Hit har nemlig frisørene flyttet etter at de i lengre periode har hatt midlertidig lokaler. De var nemlig avhengig av midlertidige lokaler etter at lokalene på «kroa» ble ramponert av flom i 2019.

– Det var litt stressende. Vi flyttet opp en etasje på «kroa» og var der en stund. Men det var mye usikkerhet rundt stedet videre. Når vi fikk høre at lokalene her var ledige, brukte vi få dager på å bestemme oss, sier mor Dorota.

– Ja, etter fem minutter visste vi akkurat hvordan vi skulle bygge om lokalene og designe det. Vi tar mye på sparket og er litt spontane, tilføyer Oliwia som understreker at de er sikret at de kan være i de nye lokalene i ti år.

Vokser

Det er tre frisører ved salongen midt på Fagerstrand. I august ble «salongfamilien» større. Leietakeren Patrycja Mamiak tok med seg sin klinikk Podomed og flyttet inn. Hun spesialiserer seg innenfor fot- og hudpleie.

– Det er veldig koselig og moro å jobbe med de to. Det er bra energi her. Jeg er fornøyd, smiler Mamiak.

Men de tre damene ønsker seg enda flere, og det er fremdeles ledige lokaler i bygget:

– Vi ønsker på sikt at dette skal bli et skjønnhetssenter på Fagerstrand. Det skal bli et sted der kundene kan få flere typer behandling, sier Dorota.

– Vi skal også få inn en massør, men vi har ikke funnet en ennå, tilføyer Oliwia og legger til:

– Hvis flere forskjellige skjønnhetsbransjer kommer nærmere, blir det bedre for kundene.

Familieorientert

Dorota har vært i yrket i hele 25 år. For rundt ett år siden fikk Oliwia fagbrevet i frisøryrket, etter å ha jobbet med sin mor i mange år.

– Det var jeg som først fikk mamma til å starte opp frisørsalongen og starte for oss selv. Egentlig jobbet hun et annet sted, sier Oliwia.

– Så er det Oliwia som tar seg av alt det administrative og økonomiske, tilføyer Dorota som forteller at de utfyller hverandre godt.

– Hvordan er det å jobbe sammen?

– Vi har klart oss bra. Jeg jobber også i byggebransjen sammen med min far på kveldstid. Det blir mye jobb i familien, men det er bare moro, sier Oliwia og legger til:

– Jeg trives godt her. Jeg kunne være lærling mange andre steder, men jeg synes det var mest spennende å jobbe med mamma. Det var hun som fikk meg inn i yrket.

Tungt under koronatiden

De forteller at koronapandemien var tung for familien, da de måtte avlyse haugevis med klippetimer.

– For aller første gang måtte jeg si nei til å style håret til en som skulle gifte seg. Det var veldig tungt og det har aldri skjedd før. Det kom som et sjokk, forteller Dorota om nedstengningen.

– Men det var veldig fint at vi kunne få åpne igjen. Vi jublet stort da vi leste at vi kunne gjenåpne, smiler Oliwia

– Det må vel ha gått utover økonomien deres å holde stengt?

– Ja, det fikk konsekvenser. Brått hadde vi ingen kunder. Men heldigvis støtter familien hverandre økonomisk, så vi har klart oss, sier Dorota.

Moteforskjeller

Kundene deres er i alle aldre. Men de merker at det er store moteforskjeller mellom Fagerstrand og Polen.

– I Polen merker vi at folk ofte er mer opptatt av de siste trender og setter utseendet veldig høyt. Dette er nok kulturforskjeller. Her er det ofte at folk ikke skal gjøre så drastiske og store ting med håret, men det er oftere at kunder skal stusse det eller mindre ting, sier Dorota og legger til:

– Det er også slik at flere produkter og noen trender ofte kommer til Norge tre år etter at det kom til Polen. Det er mye som vi vil gjøre med hår, som vi rett og slett må vente med. Det tar tid å få produkter godkjent i Norge, men det kan også være en bra ting, avslutter Oliwia.