[NETTAVISEN]: Antallet førstegangsregistrerte nye personbiler ved utgangen av juli stupte sammenlignet med året før.

Kollapsen er på 31 prosent sammenlignet med juli i fjor. Det ble registrert like over 75.000 nybiler ved utgangen av forrige måned, sammenlignet med mer enn 94.000 i fjor.

- 2022 ser så langt se ut til å bli et spesielt år i forhold til nybilmarkedet. Mange har forventet en merkbar nedgang på grunn av produksjons- og leveringsutfordringer, som igjen henger sammen med krigen i Ukraina og pandemien som fortsatt herjer. Mange vil ha fått med seg at det er store problemer med levering av nye biler. Derfor er ikke nedgangen spesielt overraskende, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en pressemelding.

Tar seg opp mot høsten

Solberg Thorsen sier videre at det blir større fart i utleveringstakten av nye biler utover høsten.

- Det er viktig å minne om at lav registreringstakt først og fremst henger sammen med mangel på nye biler som har kommet til landet og er klargjort for utlevering. Svært mange bilkjøpere venter nå spent på sine nye biler som ble bestilt for kanskje et halvt år siden eller mer.

I august i fjor tok nybilsalget seg kraftig opp igjen etter feriemåneden.

- Det blir spennende å se, men med krig og pandemi er forutsetningene annerledes i år, sier Solberg Thorsen.

- I tillegg opplever vi generell prisøkning på flere fronter, vi har ekstraordinært høye drivstoff- og strømpriser, og rentenivået er på vei opp.

Ventetid kan gi dyrere regning

Mange som har bestilt bil i vår og sommer, eller som kjøper bil nå, må kanskje vente til 2023 før bilen kan utlevers.

- Mange importører og forhandlere har lange ventelister. Det kan bety at en god del ikke får bilen sin før årsskiftet. Nå er 8 av 10 nye biler elbiler. For de som har bestilt en bil som koster mer enn 500.000 kroner, men som ikke får bilen utlevert før nyttår, vil det også bli moms på beløpet over denne summen, sier Solberg Thorsen, og viser til regjeringens vedtak.

Dette skjer fordi myndighetene ilegger moms på beløpet den dagen bilen utleveres, ikke den dagen den bestilles.

Om man for eksempel har bestilt en ny elbil til 600.000 kroner får man en ekstra momsregning på 25.000 kroner. Momsen beregnes da av de 100 000 kronene som overstiger 500 000 kroner.

Leveringsproblemer

I slutten av juni skrev Naf at bilsalget stuper på grunn av leveringsproblemer.

- Grunnen til nedgangen er leveringsproblemer, ikke at folk ikke vil ha nye biler, sa Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

- Det er ventelister på ny elbil til langt ut i 2023, og om du bestiller ny bil nå er det kun unntaksvis at forhandlere kan levere nye biler raskt og før nyttår, sa han.