Hele 20 norske lag deltok i finalen, som for aller første gang ble holdt digitalt. Geekin’ around imponerte stort, og selv om det ikke ble pris i år under den skandinaviske finalen, høstet Drøbak-laget skryt for sin solide innsats.

Over 500 barn og unge fordelt på 38 lag over hele Skandinavia har gjennom høsten kjempet for å kunne vise fram sine løsninger for økt fysisk aktivitet. Geekin’ around var ett av 20 norske lag som kom gjennom nåløyet og representerte Sarpsborg-regionen i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering. I Skandinavia arrangeres turneringen av FIRST Scandinavia.

Fysisk aktivitet inn i ungdomsklubbene

Geekin’ around forsket på sport og aktivitet, og presenterte for juryen en løsning for hvordan en kan øke aktiviteten blant unge. Løsningen er å tilrettelegge for fysiske aktiviteter i arenaer hvor unge møtes, nemlig ungdomsklubbene. Med en app som logger poengsummene, vil Drøbak-ungdommene stimulere til engasjement og konkurranse i ulike sporter og aktiviteter.

– Med sin løsning for økt fysisk aktivitet, går Geekin’ around foran som et godt eksempel på lovende problemløsere. Det er med denne typen innsats, glød og læringsvilje at vi kan bidra til å løse verdens helseutfordringer. Disse egenskapene kjennetegner de talentene vi stolt kan kalle for morgendagens helter, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens helter i en pressemelding.

Laget fra Drøbak besto av Amalie Hartberg (13), Jenny Therese Gill (13), Aren Shini (13) og Brage Rognes (13). Til tross for at det ikke ble topplassering i år i den skandinaviske finalen, høstet laget skryt fra arrangører og dommere, og kunne dra hjem med hodet hevet som verdige finalister.

Her kan du lese et lengre sak om deres kreasjon:

Fremtidens forskere

FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom FIRST Scandinavia og Equinors talentprogram Morgendagens helter. Hensikten er å øke unge menneskers interesse for teknologi og realfag. Årets tema, RePLAY, med fokus på sport og aktivitet har skapt stort engasjement blant de unge, forteller arrangørene.

– Under årets finale har vi sett mange innovative og bærekraftige løsninger fra lag som Geekin’ around. Til tross for digital finale i år er det en fryd å se så mange talenter samlet digitalt for å dele sin kunnskap. Jeg er helt sikker på at vi i dag har vært vitne til noen av framtidens forskere og programmerere, sier Silje Kumeus, konseptleder fra FIRST Scandinavia.

Etter finalerundene var det til slutt Robo-Sapiens fra Billund i Danmark som kunne smykke seg med tittelen som årets Champions av FIRST LEGO League. Laget får dermed muligheten til å representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i USA til neste år.

Fakta om FIRST LEGO League 2020:

  • Verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år
  • I Skandinavia organiseres konseptet av FIRST Scandinavia, i samarbeid med talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, idrett og kultur.
  • Hensikten med konkurransen er å styrke interessen for realfag, innovasjon og teknologi blant barn og unge.
  • Årets tema heter RePLAY, og handler om at deltakerne skal utforske egenvalgte problemstillinger innen sport og aktivitet og komme opp med innovative løsninger.

Resultater:

Pris

Lag

By

Land

FIRST LEGO League Champion 2020

Robo-Sapiens

Billund

Danmark

Kjerneverdiprisen

Jyderne

Herning

Danmark

Prosjektprisen 1. plass

Team Rett i Ryggen

Gjøvik

Norge

Prosjektprisen 2. plass

Aktiva Gänget

Trollhättan

Sverige

Prosjektprisen 3. plass

Meme Team

Tórshavn

Færøyene

Robotkonkurransen 1. plass

Chip Dipp

Tromsø

Norge

Robotkonkurransen 2. plass

Robo-Sapiens

Billund

Danmark

Teknologiprisen 1. plass

NoTcrackers

Skåne

Sverige

Teknologiprisen 2. plass

RoboMech 2.0

Bergen

Norge

Teknologiprisen 3. plass

Många Mandariner

Botkyrka

Sverige

Veilederprisen

Trond Skutlaberg – RoboMech 2.0

Bergen

Norge