Underviste flyktninger i Drøbak om ytringsfrihet

Kurs: Beth Maria Furrevik Gomes og Egil Lothe arrangerte kurset.

Kurs: Beth Maria Furrevik Gomes og Egil Lothe arrangerte kurset. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I kjølvannet av Arifur-saken i Drøbak, arrangerte flyktningkonsulentene Egil Lohte og Beth Maria Furrevik Gomes tirsdag et "kurs" i ytringsfrihet for 15–20 flyktninger.

DEL

- Det var et lærerikt kurs som deltakerne lyttet interesant til. Vi hadde en arabisk tolk som oversatte det som ble sagt, forteller Lothe til Amta.

Fjernet tegninger

Amta har omtalt episoden fra Storgata 18, der den gamle vimpelfabrikken lå. En episode der fribytegneren Arifur Rahman  opplevde at to av hans tegninger ble  revet ned fra veggen i affekt av en flyktning.

Det er oppklart hvem som tok tegningene, som nå er kommet til rette igjen.

- Men dette som bakteppe fant vi ut at det kunne være på sin plass at vi arrangerte  en minikurs på et par-tre timer  som handlet om ytringsfrihet, forteller Erik Lothe.

- Vi brukte tilldels sterke virkemidler for å synliggjøre hva mangel på ytringsfrihet kan bety for folk. Blant annet viste vi bilder av mennesker i Arifur Rahmans hjemland som er blitt drept på grunn av ytringer. Vi fortalte gjennom tolk i klartekst til kursdeltakerne hvor viktig ytringsfrihet  er for et demokratisk samfunn der meningsforskjeller løses fredelig, sier Lothe, som legger til  at de fleste kursdeltakerne tirsdag kommer fra Syria.

Les også: Arifur opplevde situasjonen som truende

Skal møte Arifur

Lothe forteller videre hvilken mediadekning Arifur-saken har fått lokalt gjennom Amta, og tildels  også gjennom nasjonale reaksjoner.

- Hvordan opplevde kursdeltakerne tirsdag når dere snakket om viktigheten av ytringsfriheten?

- Deltakernes reaksjoner var positive. De ønsker ikke å bli oppfattet som en trussel  mot ytringsfriheten. De beklaget  igjen det som hadde skjedd med bildene til Arifur, og ba om å få møte ham for å beklage handlingen. De respekterer hans rett til å ytre seg. Møtet er allerede avtalt, og vil finne sted i neste uke, forteller Lothe.

Artikkeltags