Siste: «Ocean Voyager» gikk for egen maskin inn til Oslo etter å ha blitt trukket av grunn av to slepebåter fredag ettermiddag.  Det var rederiet som sto for bergingen, og det var los om bord da skipet beveget seg innover mot Oslo.

- Vi har fått rapportert at det er en mindre vanninntrenging i forpiggen, som skal kartlegges nærmere når skipet kommer til Oslo. Maskinet er i drift og fungerer som det skal, og den ene tauebåten går sammen med skipet inn mot Oslo. Skaden skal ikke være noe problem for den videre seilasen, sa vaktleder Silje Berger i Kystverket etter bergingsaksjonen.

LES OGSÅ: – De to båtene dro med 80 tonn kraft til sammen (+)

107 meter

Lasteskipet «Ocean Voyager» gikk på grunn omkring klokken syv fredag morgen på Storegrunn utenfor Hallangen. Skipet er et tysk lasteskip som er 107 meter langt. I følge Pål Abrahamsen, skipper på redningsskøyta Bergesen d.y. var det ikke fare for lekkasje.

Det gikk mot lavvann, og taubåten John fra Slagen i Vestfold forsøkte å få havaristen løs i tide.

Det ble ikke meldt om oljesøl på stedet, men hvilke tiltak som eventuelt måtte settes inn for å hindre forurensning i den smale fjorden hadde ikke avisa fått bekreftet fredag morgen.

Det var høyvann da grunnstøtingen skjedde, men vannet gikk ned utover formiddagen.

– Det har vært gjort flere forsøk på å dra skipet av uten å lykkes, det står fast på grunn. Etter hva vi er informert om kommer rederiet til å kalle inn ytterligere forsterkninger, sa Stig Nordaas, seniorrådigver i Kystverket, som understreket at Kystverket ikke hadde noen rolle i det ytterligere redningsarbeidet rundt skipet.

– Det er nå eier av skipet som håndterer situasjonen og som er i kontakt med de forskjellige involverte, sa han fredag morgen.

Ettersom forsøkene på å dra skipet av grunn ikke lyktes, og det raskt sank til lavvann, ville rederiet i utgangspunktet vente til høyvann fredag kveld før nye forsøk kunne gjennomføres. Det var ikke meldt høyvann før klokken 21.23 fredag kveld. Takket være av vannet ikke sank mer enn 25 cm, kunne imidlertid bergingsjobben gjennomføres allerede fredag ettermiddag.

Ocean Voyager er på 9.231 tonn dødvekt, 107 meter langt og var på vei fra Cádiz i Spania til Oslo da det gikk på grunn. Skipet het tidligere Bremer Fortuna.

Flere Amta-tipsere har ringt inn om hendelsen. Vet du noe om saken? Har du bilder eller video? Kontakt oss på redaksjon@amta.no