I går ble fribytegner Arifur Rachman tildelt Tegneforbundets minnestipend etter tegneren Pedro. Det er på tjue tusen kroner og deles ut årlig fra et fond opprettet med midler etter arvet etter tegneren Pedros enke.

Pengene skal brukes til etterutdanning og utvikling for unge tegnere. Sjekken ble overrakt søndag i Tegnerforbundets lokaler i Oslo sentrum. I sin takketale understreket Arifur det var en en stor ære å få motta prisen.

Les også: Kutt kan hindre Drøbak i å være friby for avistegnere

Kjenner Pedros arbeid

- Jeg beundrer Pedros strek og vet at han tegnet humoristiske tegninger i Norsk Tidende under krigen før han begynte i VG, sa Rahman som kjenner Pedros tegninger fra bøker og utstillingskataloger. Pedro var VGs legendariske tegner i en årrekke og het egentlig Salo Grenning.

Drøbak-tegneren var svært beæret over tildelingen.

- Jeg vil bruke denne prisen til å utvikle meg videre som tegner. Jeg har tenkt til å starte et tegneseriebokprosjekt, en eventyrtegneserie med mange fortellinger inspirert fra indisk mytologi. Boka vil være på tre språk: bangla, norsk og engelsk.

I mai i år fikk Rahman den tyske kringkastingsorganisasjonen Deutsche Welles ytringsfrihetspris The Bobs med utmerkelsen «Best of Online Activism».

I tillegg til bokprosjektet planlegger han å jobbe med tegneserier og animasjoner.

Drømmer om animasjon

- Jeg er så inspirert fra Disney og Studio Ghiblis animasjoner. Å drive med dette er en stor drøm i livet mitt.

Tre fra Avistegnernes Hus ledsaget Rahman til søndagens utdeling: Helge Gert Simonsen, Erik de la Forest og Vivi Sverre. På bildet ses Rahman sammen med Tegnerforbundets daglige leder, Mari Aarre (t.v.) og Hilde Hodnefjeld fra styret.

Slik lød er juryens begrunnelse:

«Denne avistegneren viser en side vi nordmenn vanligvis slipper å forholde oss til. Som forfulgt tegner fra Bangladesh får tegningene hans en ekstra dybde . Ideene er sterke og direkte. Det å gå så 'rett på' er en positiv egenskap. Stilen hans er mer internasjonal enn det vi er vant til å se i norske aviser, og juryen ser at han er en tegner som fortsatt utvikler seg. Vi setter også pris på at han engasjerer seg i andre vanskeligstilte avistegneres situasjon.»

Les også: Fra handel til tegnere