Hun angrer ikke på at hun tok sitt første blås i ung alder. Å spille blåseinstrument har nemlig gitt drøbakjenta spennende muligheter.

– Du er i militæret – men har en litt uvanlig førstegangstjeneste. Fortell!

– Jeg er hornblåser i Hans Majestet Kongens Garde 3. gardekompani, som består av stab, musikktroppen og drilltroppen.

– Hvordan ser en dag på vakt ut?

– Vår hverdag er ikke som andre vernepliktiges. Vi hornblåsere står vakt i leir – spiller revelje, flaggsignal, matsignal osv. – og står også vakt på slottet. I tillegg løser hele kompaniet større og mindre oppdrag sammen, både i form av bønnkvartetter (i begravelser, minnemarkeringer og kransenedleggelser), på 17. mai, hvor vi skal marsjere og gjøre gatedrill.

Kongens garde har opptredener og vaktparader oppover Karl Johan flere dager i mai og juni og skal turnere Norge rundt i starten av juni.

– Vi skal følge kongeparet på norgesturné, og til slutt venter høydepunktet i vår tjeneste: Edinburgh Military Tattoo, forteller Ida fra Drøbak.

Hele august skal hun være i Edinburgh, og sammen med andre deltakere fra blant annet Storbritannia, USA, Australia, Irland og Sveits marsjere og spille foran 200 000 besøkende, pluss 100 millioner TV-tittere.

– Hvor mye av æren har skolekorpset i Drøbak for at du gikk gjennom nåløyet til garden?

– Det var jo i skolekorpset det hele begynte. Samholdet, gleden og mestringsfølelsen korpset ga meg, har betydd veldig mye.


Opplevelser som Tusenfrydstevnet, kjendiskonserter med navn som Alexander Rybak, Atle Pettersen og Knut Anders Sørum, marsjering på 17. mai foran familie og venner og reiser i innland og utland, har gitt Ida Løkken-Holgersen mange finne minner.

Videre valgte hun musikklinja på Ski videregående skole.

– Utviklingen jeg hadde musikalsk her, med hjelp fra trompetlærer Arne Hilling Kollandsrud, ved siden av alt korpset ga meg, har ført til de mulighetene jeg nå har.

I tillegg går litt av æren til mamma, pappa, og tidligere styreleder i skolekorpset, Rita Hirsum Lystad, og hennes døtre Mina og Mathilde som spilte i korpset med meg da Ida begynte.

– De har alle hjulpet og inspirert meg helt fra jeg var 6–7 år, forteller 19-åringen til Amta.

– Hva er mest krevende ved jobben du har nå?

– Det må være uforutsigbarheten i tjenesten, men sånn er det jo for alle i Forsvaret. Man skal være forberedt på at alt kan skje, når som helst, og ting blir derfor som regel ikke slik du har tenkt. Det kan være veldig krevende til tider, men også lærerikt.

– Hva er morsomst?

– Mange kule opplevelser! Jeg har spilt for kongen, dronningen, kronprinsen, presidenten av Serbia og presidenten av Italia, forsvarssjefen, og hvem vet hvilke andre som gjemmer seg rundt i folkemengdene når vi marsjerer opp Karl Johan, spiller på slottet eller reiser rundt i både innland og utland.

– Lørdag 27. mai spiller du med Kongens garde på Oscarsborg?

– Jeg gleder meg masse! Vi har et veldig bra repertoar, etterfulgt av en drilloppvisning vi har brukt hele tjenesten på å lære oss.


– Ekstra stas med familie på sidelinjen?

– Absolutt! Er naturligvis litt ekstra nervøs, men det skal nok gå veldig bra!

– Hva er det verste som kan skje?

– Det er vel at noen skader seg. Vi hadde et tilfelle i vinter hvor en tubaist skled på isen og landet med hele tubaen oppå seg. Ellers er det jo generelt ikke så gøy å gjøre feil. Da ser man litt dum ut.

– Hva skal du bli «når du blir stor»?

– Det er et stort og vanskelig spørsmål jeg nesten ikke kan svare på. Før jeg begynte i Forsvaret hadde jeg ganske andre holdninger enn jeg har nå, til ganske mye – og andre håp og drømmer. Jeg tenker derfor å ta det litt som det kommer, og håpe at ting ordner seg, så lenge jeg gjør det som føles riktig her og nå.

– Hva gjør du helst på fritiden?

– Bruke tid med venner og familie, som dessverre får litt mindre tid og kjærlighet enn jeg ønsker nå om dagen.

Det var jo i skolekorpset det hele begynte. Samholdet, gleden og mestringsfølelsen korpset ga meg, har betydd veldig mye.

– Hvilke tre apper bruker du mest?

– Spotify, Snapchat, pent.no.

– Hva blir du provosert av?

– Når folk ikke gjør det de sier de skal, eller det som (hvert fall jeg synes) er det åpenbart riktige å gjøre.

– Hva er noe ikke alle vet om deg?

– Jeg og familien min spiser eple på taco, og det anbefales!

– Hva kommer du aldri til å gjøre?

– Spise makrell i tomat.

– Hva skulle du ønske at du var bedre på?

– Å skille mellom når jeg må være produktiv og gi alt, og når jeg kan slappe av.

– Hva har du på nattbordet?

– Jeg sover øverst i køyeseng – er den laveste i hele troppen – uten nattbord.

– Har du et livsmotto?

– Nå om dagen prøver jeg å leve opp til 3. gardekompanis motto: «Det er meg det kommer an på».

Fem kjappe:

– Mest kjøtt eller grønnsaker?

– Grønnsaker.

– Hund eller katt?

– Hund.

– Se på TV eller lese?

– Ja takk, begge deler.

– Spare eller bruke?

– Spare.

– Sove lenge eller stå opp tidlig?

– Sove lenge.