Fra Nesodden: Indre Oslofjord undervannsklubb og Marinreparatørene har latt seg inspirere av Nesodden kajakklubb, og vil låne ut komplett dykkerutstyr til medlemmene sine.

- Vi tror det vil snu opp ned på hvordan dykkeklubber i framtiden vil fungere. Da kan medlemmene bruke mer tid på bunn, og mindre tid på alt annet rundt, sier Rune Edvin Haldorsen, styremedlem i Indre Oslofjord undervannsklubb.

Dyrt utstyr kan kvele interessen

Kajakklubben tilbyr nemlig medlemmene sine gratis lån av kajakker og har gjennom det rekruttert veldig mange padlere. Dykking og padling har noen likhetstrekk: Det krever kostbart utstyr, som igjen krever stell, transport og lagring. Og mens begge disse aktivitetene er miljøvennlige, krever transport av utstyret bil.

- Vi vet at mange ikke kommer skikkelig i gang med dykkingen etter å ha tatt sertifikat, ofte på grunn av kostnadene med utstyr. Det er også mange som etter noen år kutter ut dykkingen på grunn av alt det praktiske rundt håndtering av utstyret. Vi tror at en undervannsklubb av 2018 må tenke som padlerne, og kunne tilby utlån av utstyr til medlemmene, forteller Haldorsen entusiastisk.

Bildeserie

Bli med til en magisk verden under havoverflaten

Storsatsing på barn og unge

Klubben har mottatt mye bra utstyr gjennom donasjer, og har fått midler fra DNB Sparebankstiftelsen til innkjøp av utstyr til de yngste dykkerne. Så snart lokalene på brygga kommer opp, vil undervannsklubben kunne starte opp utlånsordningen.

Sammen starter de også opp Unge Under, et prosjekt rettet mot barn og unge der miljøet under vann står i fokus.

- Det blir storsatsing på barn og unge som vil lære fridykking og miljø. Samtidig strekker vi ut en hånd til alle de tidligere fritidsdykkerne som halvøya er stappfull av. Vi kjører oppfriskningskurs og har selvsagt utlån av utstyr. Og selvfølgelig tilbud til alle de som ikke har dykket før, men som har lyst til å prøve fridykking eller fritidsdykking.

Haldorsen, som også er en erfaren undervannsfotograf, ser fram til å kunne dokumentere miljøtiltakene som skjer i fjorden rett utenfor.

- Sammen med Marinreparatørene planlegger vi en rekke tiltak på Tangen som skal gjøre at vi får et rikere miljø under vann i fjorden. Det blir storveis å kunne hoppe i sjøen noen meter fra skifterommet, og dykke i dette området, forteller han.