Flere hunder fortsatt alvorlig syke - ekstrem pågang hos veterinærklinikker

Begrens nærkontakt med andre hunder, er et av rådene fra veterinærer etter at flere hunder er døde.

Begrens nærkontakt med andre hunder, er et av rådene fra veterinærer etter at flere hunder er døde. Foto:

I løpet av de siste dagene er flere hunder blitt alvorlig syke og flere er døde. Årsaken er fortsatt ukjent. Anicura anbefaler alle hundeeiere å ta forhåndsregler og holde et ekstra øye med hunden sin.

DEL

Den alvorlige hundesykdommen skaper bekymring hos veterinærer og hundeeiere. Veterinær og
kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos Anicura er opptatt av å finne ut årsaken til de plutselige dødsfallene. Til tross for intensiv behandling på landets mest avanserte dyresykehus, har flere hunder mistet livet den siste tiden.

- Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier Rygg i en pressemelding. 

Følg ekstra med hunden din

– Jeg forstår godt at mange hundeeiere er redde nå. Samtidig er det viktig å huske på at litt diaré ikke er uvanlig blant hunder. Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.

Hun forteller at sykdommen først ble oppdaget i Oslo-området. I løpet av de siste to dagene er det imidlertid kommet inn meldinger om flere tilfeller andre steder i landet.

– Vi kjenner ennå ikke til hvilket agens, altså om det er et virus eller en bakterie som gir sykdommen. Prøver undersøkes nå for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om. Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forhåndsregler, sier veterinær Rygg.

Enorm pågang på veterinærklinikkene

- Det er ekstrem pågang hos veterinærklinikker over hele landet nå. Mange er usikre, og har behov for informasjon. For å sikre at de som har reelle og alvorlige sykdomstilfeller får hjelpen de trenger, ber vi hundeeiere som ikke ser symptomer med blodig diaré på hunden sin om å vurdere om de må ringe veterinæren, sier Sasja Rygg.


Gode råd til hundeeiere

Til nå er sykdommen observert på østlandsområdet, men på grunn av en uavklart situasjon anbefaler vi alle hundeeiere å følge disse rådene, som også er kommunisert fra Mattilsynet:

·       Begrens nærkontakt med andre hunder

·       Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur

·       Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært

·       Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund

·       Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

·       Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

·       Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken

Veterinærinstituttet jobber sammen med Mattilsynet og Veterinærhøgskolen på NMBU for å spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse. Videre analyser vil søke å avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

Begrens kontakten

Frogn smådyrklinikk har torsdag ettermiddag lagt ut en melding fra Mattilsynet.

Mattilsynet i Oslo informerer 4/9; Syke/døde hunder i Oslo:

"Flere veterinærer i Oslo-området har de siste dagene fått inn hunder med alvorlig diaré. Sykdomstilfellene antas å skyldes virus eller bakterier, men foreløpige undersøkelser har ikke gitt svar på hva som er årsaken.

Allmenntilstanden til flere av hundene har raskt forverret seg, noen har hatt oppkast og noen av hundene har dødd.

Mattilsynet anbefaler hundeeiere i Oslo-området å begrense nærkontakten mellom hunder. Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken. Hunder som viser sykdomstegn bør raskt tas med til veterinær. Hundeeiere bør generelt følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.

Mattilsynet vil sammen med Veterinærinstituttet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og dyresykehus forsøke å finne årsaken til sykdomstilfellene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse. Det er tatt prøver av flere hunder og noen av hundene er eller vil bli obdusert. Undersøkelsene vil forhåpentligvis gi svar på sykdomsårsak i løpet av få dager."

Vi får mange telefoner om dette. Symptomene som er angitt er akutt til bråakutte forløp, oppkast og diare med blod. 
Så lenge vi ikke vet noe sikkert er det vanskelig å ta helt riktige forhåndsregler. Så inntil videre, ber vi folk begrense hundens kontakt med andre, holde hunden i bånd og plukke opp all avføring uansett hvor de legger det fra seg (slik kan du lettere se selv om det er endringer og også hindre smitte.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags