Det er ikke hverdagskost å se gaupe. Den er svært sky og det sies at man er mer enn heldig om man får se en.

Liv Nome i Solbukta, må derfor regnes som svært så heldig. Onsdag fikk hun se og fotografere det vakre kattedyret mens det tuslet rundt utenfor huset i Solbukta.

– Jeg skulle gå bort til vinduet og tenne et lys for å takke for dagen, skriver Liv Nome til Amta.

Majestetisk

– Og der, rett utenfor nede på plassen står gaupa og glaner. Hun stirrer rett på meg og bare står der så majestetisk og selvfølgelig. Jeg kjenner det som at hele kroppen min får en sterk elektrisk spenning som bølger gjennom armer og mage og opp i hodet. Føttene brenner og jeg ser og ser. Og Gaupa ser og ser på meg. Jeg har all verdens tid, og roper inn til dattera mi som kommer ut i stua og ser. Gaupa fortsetter å stirre på oss begge to og min datter henter et kamera og jeg begynner å fotografere.

– Gaupa ser meg og er helt rolig. Hun er stor, vill og gylden. Hun beveger seg akkurat som en løve på film fra savannen. En lyd fra nabolaget gjør at hun trekker seg tilbake mot skogen igjen, avslutter Nome.

Lav bestand

Gaupebestanden, i det som kalles rovdyrregion fire, som dekker Oslo, Akershus og Østfold, har gått voldsomt tilbake de siste årene.

– Heldigvis er det ikke jakt lenger i denne regionen, opplyser fagsjef hos Naturvernforbundet Arnodd Håpness.

– Tilbakegangen i bestanden skyldes at det har vært gitt for store jaktkvoter tidligere, at bestanden i Sverige er noe redusert i den delen som grenser til regionen. Og det er mistanke om en del tyvjakt i området. Det har blitt litt mer gaupe de siste tretti årene, men i vårt område er bestanden sterkt redusert.

Skulle det vise seg at det er en hel familie som har etablert seg på Nesodden/Nordre Frogn vil det være en liten sensasjon mener Håpness.

– Nesodden er jo en liten blindtarm i landskapet, sånn sett er det veldig gledelig at det er registrert gaupe der. Er det en hel familie, vil det være veldig spesielt. Det er et fascinerende dyr som hører hjemme i norsk natur.

Se bildene her:

Bildeserie

Gaupe i Solbukta