Unikt gaupe-møte i Nordre Frogn

SKY: Det er ikke ofte man får oppleve gaupe på denne måten.

SKY: Det er ikke ofte man får oppleve gaupe på denne måten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Frogn: De siste par årene har Johnny Frydenlund Benkjær og en kamerat vært på utkikk etter gaupe i håp om å få tatt bilder av det store, men folkesky kattedyret.

Tett på

Ved 21-tiden fredag kveld hadde de hellet med seg under en biltur i Nordre Frogn.

- Vi reagerte på at det var et rådyr som bykset veldig over jordet med en kalv etter seg. Kameraten min påpekte at de ikke pleier å bli så redde for biler, så vi tenkte at her må det være noe mer. Vi så en brun flekk på jordet 30-40 meter unna og tenkte først at det sikkert var et rådyr til. Men det var en gaupe, og da var det bare å få opp kameraet, forteller Frydenlund Benkjær.

Gaupen reiste seg opp, tuslet frem og tilbake over jordet og gikk bort til skogkanten.

- Der ble den sittende til vi dro. Det var veldig moro å komme såpass tett innpå den. Vi har snakket mye om at det hadde vært gøy å komme over en gaupe. Så vi ble litt shaky, sier han.

UNIKT: Gaupa lot seg fotografere en stund før den trakk seg tilbake.

UNIKT: Gaupa lot seg fotografere en stund før den trakk seg tilbake. Foto:

Fantastisk opplevelse

Bildene ble tatt med 300 mm linse.

- Vi tok vel 2-300 bilder, og det var en fem-seks som ble bra, sier han.

Frydenlund Benkjær vet ikke om det var en hunn eller han eller om det kan ha vært unger i nærheten.

- Vi vet jo at det har vært observert gaupe i Nordre Frogn, og har kjørt mye der. Men vi hadde mer eller mindre gitt opp å se en.

Han har imidlertid fotografert mange andre ville dyr. I tillegg til å kjøre rundt i distriktet med kameraet beredt, har de 5-6 viltkameraer ute.

- Vi tar blant annet bilder av rovfulger. Det er mye musevåk og vi har vært ute på fjorden og tatt bilder av havørna, forteller han.

Ellers er det mye elg og rådyr. Siden dette er mer tilgjengelige "modeller", har han mulighet til å jobbe med komposisjon og lys for å få bildene best mulig. At de skulle få såpass god anledning til å fotografere en gaupe var imidlertid overraskende.

- Vi var heldige med den gaupa. Det var en fantastisk opplevelse, sier han.

SPESIELL OPPLEVELSE: For Johnny Frydenlund Benkjær ble det en spesiell fredagskveld.

SPESIELL OPPLEVELSE: For Johnny Frydenlund Benkjær ble det en spesiell fredagskveld. Foto:

Store områder

Ifølge fungerende rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn (SNO), Jan Wilberg, er det vanskelig å si om gaupen som ble sett i Nordre Frogn har dette som del av sitt faste revir, eller om det er et ungdyr som er ute på streif. Dyrene som ble født året før, forsvinner ut på vårparten når hunnen skal ha nye unger.

- De kan gå over lange avstander, så det er umulig å si hvor den kommer fra. Gauper bruker 200-400 kvadratkilometer hver i sitt leveområde, og vi har ikke gaupe i Frogn til enhver tid. Vi registrerer familiegrupper, og det er ikke familiegrupper i det hele tatt i Follo-området.

Til forskjell fra ulvene, lever gaupene alene.

- Hanner og hunner lever ikke sammen, men det kan være overlapp på revirene.

Færre gauper

Alt i alt har bestanden i region fire, som består av Oslo, Akershus og Østfold, blitt mindre.

- Vi har et bestandsmål på seks ynglinger i året, og har vært under det i flere år. Derfor er det ikke kvotejakt i det hele tatt på gauper nå til vi har nådd opp på bestandsmålet igjen.

Han mener noe av grunnen til at gaupebestanden har gått ned, er at det er vanskelig å kalibrere jakt og kvotestørrelse mot bestand.

- Antakeligvis har kvotene vært litt for store. Men det er mange variabler som slår ut. Det kan være hunngauper som ikke får unger, og dyrene kan dø av sjukdom og andre ting. Det hender man finner gauper med skabb som dør av det.

Mindre konflikt

Han mener imidlertid ikke det er noen naturlige grunner til at gaupen ikke skal trives i regionen. Det er god tilgang til mat:

- Rådyr er viktig føde. Ellers spiser de hare, rev, småvilt og fugl. De tar alt de kan spise.

Etter som gaupebestanden er liten, har de forårsaket lite skader på sau de siste årene.

- Men hvis man ser bakover i statistikken da det var mindre ulv og gaupebestanden var godt over bestandsmålet, så var det mye større gaupeskader enn det vi har nå.

Han mener imidlertid dyrenes oppførsel kan være grunn til at gaupen har et bedre rykte enn ulven.

- Ulvens adferd kan nok skape større konflikter med mennesker enn gaupens. Hvis en ulv begynner å skade en saueflokk, blir det gjerne større skader på husdyrene, samtidig som ulven også kan ta jakthunder.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken