Eirik (22) fra Drøbak fikk nei på søknad - som forventet

AVTALER PÅ PLASS: Eirik Tomter fra Drøbak er i ferd med å starte opp landets første nettbutikk for øl. Den første kommunen har sagt ja og flere avtaler med bryggerier er på plass, men nå har han altså fått et nei.

AVTALER PÅ PLASS: Eirik Tomter fra Drøbak er i ferd med å starte opp landets første nettbutikk for øl. Den første kommunen har sagt ja og flere avtaler med bryggerier er på plass, men nå har han altså fått et nei. Foto:

Drøbakfirmaet Lokalbrygg AS fikk nei da de søkte om å få selge øl via nettet i Time kommune i Rogaland.

DEL

(Jærbladet): Lokalbrygg AS med Drøbakmannen Eirik Tomter i spissen har søkt i Time kommune i Rogaland, og fått klar beskjed: Et enstemmig formannskap sa tirsdag nei til å gi bevilling til Lokalbrygg AS.

De alkoholpolitiske retningslinjene sier at kommunen kan gi bevilling til utsalgssteder i Time kommune, men ikke for salg av øl på internett eller for levering hjem til kjøper. Rådmannen anbefalte derfor at søknaden ble avslått.

Firmaet har adresse i Drøbak og selger et bredt utvalg av lokale drikkevarer på nett til hele Norges befolkning, blant annet produkter som øl, sider og ingefærøl som ikke er tilgjengelig i vanlige norske butikker.

Søkt i 200 kommuner

– Vi har lyst til å lage en helt ny plattform for mikrobryggeriene i Norge, har Eirik Tomter, daglig leder i Lokalbrygg AS, tidligere uttalt til Drammens Tidende.

22-åringen fra Drøbak ønsker å selge hovedsakelig øl (maks 4,7 prosent alkohol) gjennom nettbutikken lokalbrygg.no. Går det slik Tomter vil, skal man etter hvert kunne få alkoholen utlevert til nærmeste postkontor.

Han uttalte at det er en utfordring å lage en nettside det ikke er lov til å markedsføre på grunn av alkoholloven. Han forteller videre at utlevering og salgstider også er krevende, men at varene vil bli levert på nærmeste postkontor hvor kunden da vil måtte vise legitimasjon. Også Vinmonopolet har utlevering på postkontor i dag.

– Varene våre vil heller ikke bli utlevert utenom salgstider for alkohol, påpekte 22-åringen.

Målet er å få et utvalg på over tusen forskjellige øl fra Norge. Jo større utvalg desto mer attraktivt for kunden, mener Tomter, som er i kontakt med samtlige av de om lag 150 mikrobryggeriene i landet.

Den unge gründeren driver fra før et markedsføringsbyrå, men sier at drømmen er å etter hvert kunne leve av Lokalbrygg AS. Han har med seg en partner som eier 50 prosent av aksjene i Lokalbrygg AS.

– Totalt har vi så langt sendt ut 200 søknader til kommuner, og totalt blir det cirka 350 søknader før vi er ferdige. Noen kommuner har gitt oss positive tilbakemeldinger, men alle må behandle dette politisk før de gir et svar. Den norske alkoholloven gir hver enkelt kommune til å si ja eller nei til alkoholsaker på politisk grunnlag, sa Eirik Tomter til Amta i april.

Forventet ikke ja fra alle

Tomter forventet i mai svar fra kommunene innen et par måneder, men forventet ikke ja fra alle. Selv om alkoholloven åpner for nettsalg, er det opp til styret i hvert enkelt kommune om de ønsker dette, skriver Drammens Tidende videre.

– Tenker dere ikke at alkohol på denne måten blir litt for lett tilgjengelig?

– Nei, vi gjør egentlig ikke det. Egentlig tror vi heller dette vil føre til færre impulskjøp, i og med at vil ta litt tid før man får utlevert varene. Det blir ikke som å stikke på butikken hvis man får lyst på en øl. Dessuten vil vi fokusere på kvalitet fremfor kvantitet. Smak blir veldig viktig, så prisene blir nok litt høyere enn det meste av øl på butikken, svarte Tomter.

Artikkeltags