BJØRVIKA (Nettavisen Økonomi): Rune Pedersen er en av Norges største kapasiteter innen fagfeltet privatøkonomi. I en tid hvor flere og flere banker setter opp utlånsrenten, har han et krystallklart råd til lånekundene: Du må forhandle med banken din.

– De aller fleste bør forhandle med banken om rentesettingen. De fleste er kunde i en bank der du slett ikke er sikker på å få bankens beste tilbud i første omgang Bruk rentesammenligninger for å sjekke hvilke alternativer du har. Å vite hva du ellers kan oppnå er viktig i en forhandling med den banken du bruker, presiserer han.

Pedersen ber folk merke seg hvordan bankene navngir sine lånetilbud. Det er tre praksiser i deres prislister:

  • Fast: Prisen avhenger av lånebeløp og sikkerhet, prisen er den samme for alle. Her er det ikke mulig å forhandle.
  • Fra: Den laveste renten som er oppnåelig oppgis, men det er slett ikke sikkert at det er den satsen du blir tilbudt. Her må man selv sørge for at man blir tilbudt den laveste renten.
  • Veil: Veiledende pris. Du kan få en rente som ligger under dette. Så her er det viktig å forhandle.


Etter at du har sjekket hva andre banker kan tilby deg og hva eventuelt nåværende bank kan endre til, er det en vurdering om tilbudet i egen bank er godt nok i forhold til det du kan spare ved å gå over til det gunstigste alternativet, sier Pedersen.

Ingen pruting i Sbanken

Sbanken (tidligere SkandiaBanken) var denne uken en av deltakerne på DNBs store årlige presentasjon av små og mellomstore bedrifter.

Banken med de mest fornøyde bankkundene 17 år på rad og også de mest lojale kundene, har valgt ikke å sette opp boliglånsrenten. Dette, til tross for renteheving fra Norges Bank og økte markedsrenter.

– Vi satte ikke opp renten, fordi vi vil styrke konkurransekraften og holde på løftet om at vi skal være konkurransekraftige over tid, sier banksjef Magnar Øyhovden i Sbanken til Nettavisen. Økonomi. Kunder med en lav belåning kan få en nominell boliglånsrente på lave 2,3 prosent.

Uoversiktlig

– Men kan kundene prute på renten i Sbanken hvis de er misfornøyde?

– Nei, vi pruter for dem, det er litt av forskjellen. I dag er det veldig uoversiktlig for kundene å finne ut av hvordan prisen egentlig ser ut, svarer banksjefen.

– Går du inn på nettsidene til bankene eller prøver å spørre, så er det et veldig tilslørt bilde av prisene. Hos oss er det like oversiktlig som det alltid har vært. Det er noen få priser, og de går på opplåningsverdier, fortsetter han.

Sbanken mener de har en av Norges beste boliglånsporteføljer, med en gjennomsnittlig belåningsgrad i porteføljen på 54 prosent. Det vil si at gjennomsnittskunden har en belåning på litt over 50 prosent av antatte boligverdier. 66 prosent av boliglånskundene i Sbanken er i alderen 41–60 år.

– Og dere har ingen kollektivavtaler med bedrifter og organisasjoner der man får spesialbetingelser?

– Nei. For noen kunder er disse avtalene bra. Men mange av de lojale kundene i andre banker kommer til oss, fordi de fikk et tilbud som de trodde var bra på det tidspunktet. Men vi prøver å være veldig transparente på hva du til enhver tid har.

Absolutt god

– Hva mener du er en god boliglånsrente i dag?

– 2,3 prosent er en absolutt god boliglånsrente i øyeblikket, både 2,3 prosent og 2,5 prosent. Mange lånekunder har nå fått en melding i innboksen sin om at de får en rente som nærmer seg 3 prosent. Det skal de foreløpig slippe å se hos oss, svarer Øyhovden.

– Venter du nå at mange kunder fra andre banker vil refinansiere hos dere?

– Ja, den typiske veksten vi vil se, er refinansiering fra andre banker. Det eneste vi kan love, er å passe på å være konkurransedyktige.

– Får man én rente i Sbanken hvis man tilfredsstiller visse krav?
– Ja, vi har en veldig åpen prisstruktur. Den er veldig kort, veldig åpen, så det er lett å se hva man har.

Altfor høye renter

– Og nå skal dere også satse mer på forbrukslån?

– Ja, vi har hatt en forsiktig inngang i dette markedet over noen år. Det er altfor høye renter. Som jeg har sagt mange ganger, prøv og refinansiér, og gjerne hos oss. Er du i en posisjon til å få en lavere rente, så bør du gjøre det.

I fjerde kvartal i fjor var 40 prosent av veksten innenfor forbrukslån refinansiering av lån i andre banker. Sbanken hevder dette er refinansiering i den sikre delen av markedet, altså blant attraktive kunder.

– De som refinansierer hos oss, er de beste kundene, sa Øyhovden på presentasjonen. Sbanken har for øvrig en øvre aldersgrense på 68–70 år for å ta opp forbrukslån.

Under 10 prosent

– Kan dere love renter under 10 prosent?

– Ja, gjennomsnittsrenten på forbrukslån hos oss er under 10 prosent. Vi har selvfølgelig noen lån som er enda lavere, men snittet det siste kvartalet var på 9,97 prosent.

Sbanken har såkalte usikrede lån for 3,3 milliarder kroner. De representerer mesteparten av misligholdet i banken, men det er ifølge Øyhovden fortsatt god lønnsomhet på forbrukslån.

– Vi har til hensikt å ta markedsandeler i perioden som kommer, lovet banksjefen på DNB-seminaret.

Fastrente kommer?

Sbanken tilbyr derimot ikke fastrentelån i dagens marked, men det kan det bli en endring på. Banken vurderer dette løpende.

– Vi vil ha de produktene som er mest aktuelle for kundene våre og utvider produktspekteret litt når vi utvikler oss. Fastrentelån kan komme hos oss også, sier Øyhovden.