Regjeringen går for fort fram med innføring av bompenger for elbil

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringen har lagt fram nye regler for innfasing av bompenger for elbil, som åpner for at kommunene kan velge å innføre halv takst for elbiler allerede i 2018. Norsk elbilforening mener opptrappingen kommer alt for tidlig og er for bratt.

DEL

- Elbilene skal selvsagt være med å betale etterhvert, men vi må ha is i magen, og la elbilfordelene få lov til å virke i flere år ennå. En nedtrapping av elbilfordelene nå setter 2025-målet i fare. Vi klarer ikke å få til at hele nybilsalget skal være elektrisk i løpet av syv år, dersom vi trapper ned bruksfordelene for tidlig, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening i en pressemelding.

Brev til departementet

Elbilforeningen ber Samferdselsdepartementet komme med en modell for en gradvis innfasing av bompenger for elbil, som ikke setter den positive elbilutviklingen i fare.

- Vi mener dette ikke er god elbilpolitikk, og foreslår et prinsipp for opptrapping basert på antall reelle elbil-passeringer i bommene, sier Christina Bu. 

I dag er elbiler fritatt fra bompenger, men på onsdag kom Regjeringen med nye regler som sier at takstene for elbiler skal fastsettes lokalt i eksisterende bommer, og at prisene kan variere fra 0 og 50 prosent av ordinær takst. I kommende bomanlegg skal derimot prisen settes direkte til 50 prosent.

Elbilforeningen mener at først når halvparten av passeringene er med elbiler, er det fornuftig å trappe opp til halv pris.

Bompenger viktig for distriktene

- Fritak fra bompenger er den fordelen flest peker på som avgjørende for å velge elbil. Det vet vi fra undersøkelsen Elbilbarometeret 2018, og derfor mener vi bestestemt at denne opptrappingen er for bratt og kommer for tidlig, og at den kan bremse den gode utviklingen, Sier Bu

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags