SKOKLEFALL: – Det er så avslappende å synge, synes Ella Rognes.

– Ofte er det litt stress å gå på kurs, men dette bare gleder man seg til, sier Lilo Nerås.

Kurset de nå gleder seg til heter «Sing it» og foregår i regi av kulturskolens musikkverksted ved Per Christian Halvorsen og sangpedagog Karin Dammen.

– Vi legger vekt på at det skal være gøy, lover Dammen.

– Ungdommer er ofte litt sjenerte, men her må man ikke synge alene hvis man ikke vil, understreker hun.

Sommerkurset er for ungdom fra 13 til 20 år som vil synge. Det foregår tirsdager og torsdager, et kurs i juni og et i august i musikkverkstedets lokaler på Skoklefall gård.

– Avslutter med pizza

– Kurset går over fire dager, fire timer hver dag fra klokka tolv. Vi avslutter med å spise pizza sammen. Det fantastiske er at det bare koster 250 kroner. Det er for pizzaen, frister Karin Dammen.

Hun gleder seg til å lære de unge enkel grunnleggende sangteknikk og avsløre noen sanghemmeligheter.

– Ting som hvordan man kan få til den vanskelige lyse tonen og at det er lurt å varme opp litt. De lærer jo ikke noe om sang på skolen nå som det er tatt ut av læreplanen, sukker hun.

– Det funker så bra å varme opp, synes Ella Rognes og Lilo Nerås. De er elever av Karin Dammen fra før har kommet til Ekelund seniorsenter for å ha sangtime sammen, såkalt venninnetime. De har i tillegg meldt seg på sommerkurset.

– Autotune og juks

– Ja det er jo ikke bare halsen som brukes når man synger, men hele kroppen, bekrefter Dammen. Hun opplever at mange har skam knyttet til stemmebruk, og er redde for å synge surt.

– Det er jo ikke så rart nå som artistene bruker autotune og det er mye juks for å få innspillene perfekte. I programmer som «Idol» gjør man litt narr av dem som ikke gjør det så bra. Det er veldig synd.

Karin Dammens erfaring fra sang med eldre er helt annerledes, de synger mye friere.

– De kan så mange sanger, og når vi synger «Alle fugler» stemmer de i flerstemt.

– Den kan ikke vi enstemt en gang, bemerker Ella Rognes og Lilo Nerås. De opplyser at det er svært liten vekt på synging i deres skole Tangenåsen.

– Får synge i studio

Karin Dammen understreker at det ungdommene lærer skal de kunne bruke på sin egen musikk.

– De kan bruke det til alt fra rap og klassisk til pop. Vi skal også lage en sangtekst sammen, til en melodi som Per Christian gjort klar. Vi skal lære å herme etter favorittartister og å puste riktig. Og å bruke stemmen bedre og på forskjellige måter.

Informasjon om kursene finnes for eksempel på Facebook-sidene til Nesodden musikkverksted.

Dammen lover også at det blir mulighet dem som vil synge i studio.

– Men det er bare plass til åtte, så det gjelder å melde seg på innen fristen 15. juni, sier hun.