Elwyn Bjerkan fra Larvik hadde søkt på en deltidsstilling som butikkmedarbeider i Rema 1000. 19-åringen la inn CV og søknadstekst før han trykket på send-knappen. Kort tid etter kom en e-post med tre tester. En personlighetstest, en yrkesrelatert atferdstest og en evnetest.

– Det var ikke noe sjokk at jeg fikk evnetester, men jeg gruet meg til å ta dem fordi jeg visste at det da er mindre sannsynlig at jeg får jobben. Jeg har ADHD og lærevansker så jeg gjør det ikke så veldig bra på IQ-tester, sier Elwyn til Nettavisen.

19-åringen har tidligere søkt på jobb hos Rema 1000 og var klar over ansettelsesprosessen deres.

– Man blir ikke tvunget til å ta testene, men man føler at man må ta dem.

Rema 1000 ønsker å presisere at dette ikke er IQ-tester, men problemløsningstester. Kjeden presiserer at testen kun er en liten del av rekrutteringsprosessen deres. Les hele svaret deres lenger ned i saken.

Bjerkan beskriver testen slik:

– Jeg fikk fem eller seks minutter til å «løse» problemer hvor man fikk se en del forskjellige former og figurer i rekkefølge. Det manglet ofte en eller flere figurer. Man skulle deretter prøve å forstå rekkefølgen, og plassere den formen eller figuren man trodde mangla på et spesifikt sted. Hvis man svarte feil fikk man ikke mulighet til å prøve på nytt.

19-åringen presiserer at Rema 1000 ikke er det eneste selskapet han har sendt søknader til som benytter slike tester.

Nettavisen har også snakket med forbundsleder Christopher Ray Beckham i LO Handel og Kontor. Han mener slike evnetester er irrelevante i denne typen jobber.

– Det er veldig trist og ikke slik det norske arbeidslivet bør være, sier forbundslederen. Les resten av intervjuet med han lengre ned i saken.

Det gjør vondt

Det er ekstra vondt for 19-åringen fordi han påpeker at mange mennesker med lærevansker eller ADHD ofte sliter på skolen eller med teoretiske oppgaver.

– Det var derfor jeg også hadde gledet meg til å komme ut i arbeidslivet og inn i mer praktiske oppgaver, men så får du en rapport og blir stemplet av et system. Man er allerede fra skolen vant til å føle seg dum, og så blir man stemplet som dum igjen. Det gjør vondt, og det gjør det vanskeligere å søke.

I rapporten kommer Rema 1000 og deres HR-samarbeidspartner med en vurdering av Bjerkan.

– Den ga meg beskjed om hvilken arbeidsstil jeg har, hvor mange korrekte svar jeg hadde, hvor lang tid jeg brukte på å gjennomføre testen og hvor nøyaktig jeg hadde vært. Jeg fikk beskjed om at jeg var unøyaktig.

Stemmer det med ditt inntrykk av deg selv?

– Absolutt ikke. Det gjør mer vondt fordi jeg vet at det ikke er sant. Jeg har ADHD og det gjør meg flinkere på praktiske ting, men det får de aldri vite. Det kan hende de går glipp av mange gode kandidater som ikke gjør det så veldig godt på de logiske testene.

– Det er bare teit. Jeg føler det utelukker veldig mange som har lærevansker eller ADHD. Man blir ikke nødvendigvis diskriminert, men utelukket fra å komme inn i arbeidslivet. Veldig mange opplever logikktesten som veldig enkel, men slik er det ikke for alle.

Les også

Magnus (28) er blitt glad i Drøbak sentrum: – Vi er på rett spor

Forstår hensikten

Elwyn understreker at han ikke vet hvor mye Rema 1000 vektlegger testene.

– Jeg skjønner poenget og hensikten bak testene, men jeg tror at man kan finne bedre måter å gjøre det på som for eksempel en praktisk test i butikken.

Det er også flere som er enige i Bjerkans synspunkt. 19-åringen la ut en TikTok hvor han spør følgerne sine:

– «Kan noen fortelle meg hvorfor jeg må gjennom en IQ-test for å søke på jobb hos Rema 1000? Hva er det her? Hvorfor er det viktig? Vil du ikke heller vite om jeg er god til å snakke med folk eller rydde istedenfor å vite om jeg klarer å plassere former i riktig rekkefølge?», spør Bjerkan følgerne sine og over 80.000 mennesker på TikTok.

Se videoen her:

@mathiasson

«du er ikke nøyaktig og bryr deg ikke om å hjelpe andre» HVORDAN vet de det basert på en TEST ?? jeg er begge to 😭

♬ original sound - elwyn

Hva var formålet med å legge ut TikToken?

– Formålet var å vise testen og kommentere at jeg synes det var teit.

Videoen har i skrivende stund blitt sett av 80.000 mennesker og fått over 7600 likes. Det er også over 300 nordmenn som har kommentert TikToken.

– Jeg ignorerer de stygge kommentarene, men det har også vært veldig fint å se at det ikke bare er meg som sliter med dette. Det har også vært mange eldre mennesker som har kommentert og sagt at de ikke var klar over at dette var en greie. Det er ikke bare meg som synes det er litt rart.

Rapporten fra Rema 1000 ga også et par tips til Bjerkan om hvordan han kan forbedre sine evner innenfor logisk resonnering.

Blant annet foreslår kjeden at 19-åringen kan bruke tiden sin på å løse sudoku og problemløsningsoppgaver jevnlig for å «utnytte sitt fulle potensialet».

– Jeg synes det er rart at de foreslår at jeg skal løse oppgaver og sudoku. Sudoku er noe jeg allerede er veldig glad i, og det kan nok hjelpe andre, men i mitt tilfelle synes jeg sudoku og den logiske testen er ganske forskjellige.

Leit å høre

HR-sjef Elin Gundrosen Johnsen i Rema 1000 ønsker å presisere at dette ikke er en IQ-test, men en problemløsningstest.

– I Rema 1000 har vi en grunnleggende tro på enkeltmennesket, og gi muligheter til mennesker med ulike forutsetninger. Vi bruker ikke IQ-tester i rekrutteringsprosessen, men en problemløsingstest.

– Disse testene er ikke ment for å velge ut kandidatene med høyest evnenivå, men se om kandidatene har et nivå som samsvarer med de oppgaven som skal løses. Det er mye problemløsing i en butikkjobb, og dette er vår viktigste stillingsgruppe, så det er naturlig for oss å ha grundige og rettferdige rekrutteringsprosesser.

Problemløsningstesten er en del av helhetsvurderingen sammen med intervju, søknad og tidligere erfaring, ifølge HR-toppen.

– Rema 1000 skal være en inkluderende og varm arbeidsplass, der vi vil at alle skal føle seg tatt vare på fra de sender jobbsøknad til de har sin siste dag. Fremfor å se på hull i CV utseende, skrivefeil i søknad eller lignende ønsker vi å finne ut av det som er relevant – nemlig kompetanse.

– Derfor er det leit å høre at han har hatt en negativ opplevelse med rekrutteringsprosessen. Vi inviterer han gjerne til å ta en prat med rekrutteringsansvarlig hos oss for å komme med sine innspill og spørsmål.

Det er tullete og fjasete

Forbundsleder Christopher Ray Beckham i LO Handel og Kontor er ikke imponert over ansettelsesprosessen til Rema 1000 og mener evnetester er irrelevante i denne sammenhengen.

– Det har ingenting for seg. Det er så mange andre måter man kan teste om unge mennesker passer til å jobbe i butikk. Hvorfor lager man ikke heller en case-oppgave om kundebehandling eller vareplassering? Du kan lage en case av så mye istedenfor å få folk til å føle seg mindre verdt og bruke masse av tiden sin på evnetester, understreker Beckham til Nettavisen.

Forbundslederen mener det viktigste man må kunne i en jobb hos Rema 1000 er hvilke varer man har tilgang på, hvor de ligger plassert og hvordan man skal behandle kunder.

– Når jeg går i butikken vil jeg mye heller ha en hyggelig person som vet hvor det jeg trenger ligger, enn noen som kan vise til høy IQ. Det er veldig trist og ikke slik det norske arbeidslivet bør være, sier forbundslederen.

Risikoen, etter hans mening, er at unge mennesker blir demotiverte og føler seg mindre verdt.

– Det er tullete og fjasete å gi ungdommer evnetester.

Beckham håper Bjerkan ikke gir opp.

– Det er mange arbeidsgivere som ikke kommer til å sende deg IQ-tester, men heller invitere deg til et intervju.