FROGN/NESODDEN: 60 glade turgåere deltok på turmarsjen «Fra kyst til kyst» den 15.mai i regi av Frognmarkas Venner.

Arrangementet var støttet økonomisk av Frogn kommune, som en del av Frivillighetens år, og var i år gratis for deltakerne. Ildsjelene som står bak, Grete Weydahl og Øystein Gjertsen, har sendt Amta en fin oppsummering av turen.

Digerud Brygge

Deltakerne møtte opp på Dal skole og ble busset til Digerud brygge, hvor turmarsjen startet. Hilde Degerud Jahr fortalte her at bøndene kom med landbruksproduktene sine til brygga med landbruksproduktene sine, som så ble lastet over i fjordbåtene og fraktet inn til Oslo fram til 1950-tallet.

Historie om isproduksjon

På Digerud brygge var det på denne tiden også et landhandleri. På slutten av 1800 tallet og fram til 1. verdenskrig ble det fra Digerud brygge skipet ut is fra dammene lenger opp i åsen. Isen ble på denne tiden brukt til å kjøle ned mat, fordi kjøleskapet ikke var funnet opp ennå. Fra dammene hvor det hadde vært isproduksjon, gikk turen videre til Digerud Grendestue.

Pitstopp med kunstutstilling

Leif Ansgar Andersen og Hilde Degerud Jahr hadde her en utstilling av akvareller og trykk, og deltakerne kunne også få seg litt drikke her. Fra Digerud Grendestue gikk turen over Agnormåsan til Søndre Gulbjørnrud gård. Her var det matpause, og Erik Svendsen på 85 år fortalte om hvordan det var å vokse opp på en liten husmannsplass hvor det bodde tre generasjoner på 38 kvadratmeter for cirka 80 år siden.

Mindas kafe

Videre gikk turen til krigsminnesmerket på Saraåsen, over Dalsmåsan og til Mindas kafe, som er restaurert av Frognmarkas Venner. På Mindas kafe ble deltakerne servert kaffe, saft og ikke minst kanelsnurrer bakt av Frognmarkas Venners leder Øystein Giertsen. – De er alltid populære og stas å servere.


Kjell Wernhus fortalte om tyskernes radaranlegg på Saraåsen under 2. verdenskrig og om torvdrift på myrene i Nordre Frogn. Fra Mindas kafe gikk turen til den idylliske husmannsplassen Dalshagan som var den siste bebodde husmannsplassen i Frogn.

Etter seks og en halv time var turfølget tilbake til Dal skole, der deltakerne hadde sine biler parkert. Været var perfekt under hele turen, og hele marsjfølget var glade og fornøyde.

– I hvert fall var det veldig god stemning på turen . Mange synes det er fint å se nordre delen av Frognmarka også. Mange er veldig godt kjent i Seierstenmarka, men det er mange fine turmuligheter i andre deler av Frognmarka også, forteller Weydahl.

– Turen ble fort fulltegna, så det er tydelig at det var stor interesse for en slik turmarsj. Det lover godt for "Frogn på langs " også som vi skal arrangere 11. september, forteller en meget fornøyd Weydahl.

Les også

Måtte avlyse to år på rad: – Endelig får vi lov