NESODDEN: – Vi ønsker et lokalt alpinanlegg til glede for alle, og da mener vi alle, også dem med nedsatt funksjonsevne, sier Gunnar Murstad jr. Han er styreleder i Brattbakkens Venner og ønsker drahjelp for å nå ut med et viktig budskap: Brattbakken har plass til alle i bakken og snart kjøres det ut en rekke nye tilbud.

Cato Zahl-Pedersen, som kan skilte med seks gull og ett sølv i alpint i Paralympics, i dag ansatt i Olympiatoppen, er med som hoved-ambassadør. Andre samarbeidspartnere er Nesodden kommune, Norges Skiforbund og Pará Alpinlandslaget. Også Sunnaas er kontaktet for et mulig samarbeid.

Vil rekruttere

– Vi har et ønske om å inkludere flest mulig i skikjøring. Målet er rekruttering, også med tanke på sportslige utøvere for framtiden, sier Murstad jr., uten at han på noen måte vil «skremme» noen. Her er nemlig det viktigste å oppleve skiglede. Funksjonsnivå er ikke avgjørende. Og du må gjerne bo i Frogn eller andre nabokommuner. Kjønn, bosted og alder er underordnet. Det viktige er om du har lyst å prøve.

Finner løsninger for alle

– Vil det si at for eksempel også svaksynte og rullestolbrukere er velkomne på kurs og trening?

– Absolutt, vi legger til rette og har god tilgang på utstyr gjennom både skiforbundet og Sunnaas. Det finnes skutere, sekshjulinger og sit-ski. Vi finner løsninger, lover Murstad jr., erfaren trener i Brattbakken. Lørdag 23. november står han på stand på Tangen senter for å fortelle om nye kurs og nye muligheter.

Sine egne bragder som alpinist vil han ikke skryte av:

– Nei, jeg nådde aldri helt opp, selv om det ble noe NM-greier, sier Murstad jr., som er høyt og lavt i Brattbakken og gjør en innsats svært mange setter pris på.

Testet snøkanonene

– Når starter skisesongen i Brattbakken?

– Vi testet kanonene tirsdag, og så fort det kommer kuldegrader setter vi i gang snøproduksjonen. Så tar det en måneds tid før bakken er klar, sier alpintreneren. I fjor startet snøproduksjonen i desember og bakken var da klar til åpning i midten av januar.

Han forklarer at snøproduksjon i Brattbakken byr på noen ekstra utfordringer, med mye fuktighet fra både Oslofjorden og Bunnefjorden:

– Vi kan se over til Ingjerdkollen, som gjerne åpner mye tidligere enn oss. De har samme snøkanon-system, men trenger bare å forholde seg til luftfuktighet fra Bunnefjorden, ikke fra to kanter, sånn som hos oss, sier Murstad jr. I likhet med Cato Zahl-Pedersen bor han på Nesodden.

Fakta om Brattbakken:

Brattbakken drives i nært samarbeid mellom Nesodden kommune og den frivillige organisasjonen Brattbakkens venner.

Brattbakken drives av Nesodden kommune og Brattbakkens Venner. Om lag 60 frivillige legger igjen godt og vel 2200 dugnadstimer hvert år til glede for 2000 besøkende i sesongen. Det tilbys rimelig dagskort og skiutleie. Bakken er et kortreist og miljøvennlig alternativ som vi nå vil tilby alle som ønsker å kjøre alpint – uavhengig av om du er rullestolbruker, har andre funksjonshemninger, eller ikke.

Nytt for sesongen 2019/2020

* Tilbud om tilrettelagt skikjøring for personer med funksjonsutfordringer

* Mulighet for å prøve ut skikjøring med tilrettelagt utstyr

* Veiledning av frivillige med gjennomført Trenerkurs Alpint for Funksjonshemmede i regi av Norges Skiforbund 29.11-01.12.2019

* POW «pantestasjoner» vårt engasjement for miljøet

* Gratis Alpin/ Twintip-trening hver lørdag kl. 10–12

* Samarbeid med Nesodden sykkelklubb for tilrettelegging for Downhill med tilpasning av heis for sommerbruk i 2020

* Etablering av 16 meter høyt utsiktstårn med universell adkomst sommer 2020