Prosjektet "Dyrk framtida- flere skolehager i Norge" er på jakt etter skoler som ønsker å arbeide praktisk, tverrfaglig og konkret med lærerplanen.
Gjennom kurs, veiledning og økonomisk bistand skal prosjektleder Økologisk Norge hjelpe ti skoler med etableringen og gjennomføring av undervisning i skolehagen.
- Vi er på leting etter ti skoler på Østlandet som ønsker å etablere en skolehage for at elevene kan få en variert og allsidig skolehverdag. Gjennom praktisk arbeid kan elevene få oppleve hele kretsløpet fra jord til bord - og tilbake til jord igjen. Skolehagen byr på en unik mulighet til å få tilgang til natur -og matkunnskap dirkete gjennom å dyrke i sitt eget nærmiljø, sier prosjektmedarbeider Ane Johnsen fra Økologisk Norge.
Skolehagene blir bygget med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, på skoler som er interesserte i en langvarig satsing på skolehager for sine elever.
Økologisk Norge stiller med selve skolehagen og kurs for lærere og elever, mens skolen selv stiller med tid og ressurser for lærere og skolen for å få hagen til å fungere over tid.
For en bærekraftig framtid
Målsettinger om at elevene skal utvikle forståelse for økosystemene, bærekraft og miljø gjør at skolehagene nok en gang gjør seg gjeldende som en pedagogisk læringsarena.
- Den kommende generasjonen står ovenfor store klima- og miljøutfordringer, og skolehagen er en konkret læringsarena hvor de kan gjøre en forskjell. Selv om ikke alle vil bli bønder, gartnere eller skal dyrke grønnsaker er det viktig at de har innblikk i prosessene bak de. Som pedagoger er det vår oppgave å forberede elevene våre på fremtiden.
Dyrk framtida
Økologisk Norge har de siste to årene gitt over 6000 barn tilgang til skolehage, og arbeider stadig med at enda flere skal få muligheten til å undre og beundre prosessene i naturen.
- Gjennom praktisk arbeid får barna mulighet til å lære om biologisk mangfold, jordliv, landbruk og kulturarv ved å dyrke sin egen mat. I skolehagen får elevene mulighet til å sette teoretisk kunnskap ut i praksis, bruke kroppen og forstå hvor maten kommer fra” sier prosjektmedarbeider Johnsen som oppfordrer skoler til å ta kontakt.
Er din barneskole interessert i å bygge en skolehage, bes du om å ta kontakt med prosjektmedarbeider Ane Johnsen: [email protected]
Du kan også lese mer om prosjektet på: www.skolehagerinorge.noellerwww.okologisknorge.no
Prosjektet gjennomføres med støtte fra: Sparebankstiftelsen DNB støtter tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv. Les mer om stiftelsen på www.sparebankstiftelsen.no