Drøbak: Hagen i Seimbakken 14 bugner av nydelige blomsterballer. Lilla, blå, hvite og rosa hvor enn du ser. Nå står hundrevis av hortensia i full blomst. Det vil Eva dele med hele Drøbak.

– Dette er en del av Drøbak. Huset ble flyttet hit til byen fra Stavern rundt 1920 av byggmester Brun. Jeg håper eiendommen og huset vil tilhøre folket etter min tid. Det har skjedd en så kolossal forandring siden vi kjøpte huset i 1993 at det nesten skulle vært fredet. Dessuten er det faktisk noe å vise frem her, sier hun om tomten til det gamle obersthuset.

 

Med journalisten på slep, prater hun villig om husets historie, menneskene som har bodd der og hva hun selv har drevet med gjennom livet. Alt i hagen har en historie.

– Her står det et apeskrekktre. Er det ikke festlig, sier hun og humrer.

Hagen er på hele fem mål.

– Det er nok ikke mange som vet hvor stor den faktisk er, tipper hun.

Men vi skal la det være igjen noen hemmeligheter til deg også, for det er ganske spennende ting å se på baksiden av huset mange kanskje ikke kjenner så godt til.

 

For neste generasjon

Har du begynt å tenke å ditt ettermæle?

– Ja, men det kan jeg ikke avsløre så mye om nå. Jeg håper folk vil få kunnskap og kjærlighet til huset når jeg åpner hagen, innrømmer hun.

Det er stier, kriker og kroker, en bekk og en karpedam som fanger oppmerksomheten i Seimbakken 14. Det er ikke vanskelig å se at her legges det ned utallige timer med omsorg for urter, roser, hortensia, fisk og trær.

Du må da bruke mye tid her?

– Ja, jeg får hjelp da. Men jeg står gjerne med rumpa i været her ute, sier hun høyt og plukker med seg litt ugress på vår omvisning.

Eva har bedt turistsjef Atle Conradsen om å sende opp utenlandske turister fra søndag 18. til søndag 25. august.

– De vil få et unikt innblikk de ellers ikke ville fått kun ved å vandre gatelangs, sier hun.

 

Det koster ikke den fargerike og spreke 74-åringen en kalori å vente Drøbaksfolk og turister inn i hagen.

– Jeg har alltid vært glad i folk. Det er bare hyggelig å by på noe, sier hun.

Atle Conradsen, turissjefen i Drøbak, synes det er svært positivt at folk åpner hagen sin slik Eva nå gjør.

Håper flere blir inspirert

– Vi ser at folk er stolte av hagene sine, som for eksempel bakgårdsfestivalene som er i flere hager. Det har ekstremt mye å si for bybildet, så det er flott at Eva åpner den vanvittige hagen hun har, berømmer han.

Så du kommer til å lede turister i retning Seimbakken denne uken?

– Det skal jeg love deg. Den hagen og den utsikten får du ingen andre steder, og det er viktig å finne disse unike stedene i byen vår.

 

Han tror mange lokale også vil finne veien til hagen fordi hager, trær og blomster engasjerer noe i oss.

– Til høsten skal vi se nærmere på hva vi kan gjøre rundt dette med blomster og flotte hager. Jeg håper andre blir inspirert. Kanskje vi kan kåre byens fineste hage, eller lage en vandring gjennom Drøbak for å løfte frem de skjulte perlene, sier Conradsen.