For tre måneder siden kunne Evy Thune juble da hun ble erklært kreftfri. Likevel er veien tilbake til hverdagen både utfordrende og annerledes.

Kreftbehandlingen har satt spor hos den ellers så aktive damen. Fra mai til oktober gjennomgikk hun flere store operasjoner.

– Jeg har slitt med nerveskader i armene, og holdt på med opptrening. Jeg har også fått nerveskader i ansiktet, de må jeg leve med resten av livet. Hadde fem operasjoner hvor de tok bort en del lymfeknuter i halsen. Det har vært veldig tøft, uttrykker Thune.

Les også

Evy rammet av alvorlig sykdom: – Det er så mye jeg skulle ha gjort

En god idé

For å holde motivasjonen oppe i den nye hverdagen kom en venninne med en idé. Nå er Evy påmeldt til Bakemesterskapet på NRK.

– En venninne mente det var bra for meg, for man trenger den rehabiliteringen og opptreningsmotivasjonen. Det var noe å jobbe mot. Så da tok jeg hennes råd, og tok flere bilder av kakene jeg har lagd. Så ble jeg plukket ut på bakgrunn av det, forteller Evy Thune.

Bakere over hele landet melder seg på konkurransen før 90 stykker blir valgt ut til en fysisk audition.

– Jeg trodde ikke jeg skulle bli plukket ut, men det ble jeg. Så jeg var på Marienlyst på mandag, der holdt vi presentasjon av ulike typer bakverk, brød eller annen bakst. Vi skulle lage noe som representerte oss. Hvem som blir med videre er helt hemmelig, så jeg kan ikke si så mye om det, forklarer hun.

– Jeg var der fra tolv på dagen til åtte om kvelden. Veldig mange flotte og hyggelige mennesker. Jeg har mer forståelse for de som er med på Idol nå, legger hun til lattermildt.

– Det var ikke gitt at jeg skulle overleve

Det var ikke gitt at livet til Evy Thune skulle fortsette slik det en gang gjorde. Hun risikerte både å miste stemmebåndet og spiserøret. Legene var heller ikke sikre på om de kunne ta bort alt.

– Jeg vil bli fulgt opp de neste ti årene, og nå er jeg inne på skanning hver tredje måned. Jeg har et veldig godt apparat som følger opp og passer på. Det verste er å ikke vite, vi vet jo ikke om den kommer tilbake eller ei, forklarer hun.

Behandlingen har vært en stor påkjenning for kroppen, og det er stor tvil om hun noen gang kommer seg ut i arbeidslivet igjen.

– Det er bare å jobbe på og prøve å bli så sterk som mulig. Jeg håper å komme tilbake i jobb en gang, men i utgangspunktet er det uføretrygd vi har foran oss. Jeg var fire uker på rehabilitering på Sørlandet, og da jeg kom dit kunne jeg ikke kle på meg selv eller bære matbrettet til spisesalen. Det kunne jeg heldigvis da jeg dro igjen, sier Thune

Hun legger ikke skjul på at den mentale biten har vært tøff.

– Man må finne de positive tingene i hverdagen, det er ikke like lett hele tiden. Jeg har jobbet hardt for å komme tilbake til livet, det var jo ikke gitt at jeg skulle overleve. Den mentale biten er det tøffeste, tørr man å være glad når man vet kreften kan komme tilbake, spør hun.

Noe å sette gir på

Deltakelsen i Bakemesterskapet på NRK blir en del av hennes vei tilbake til livet.

– Det er noe med å finne en mening med livet. Jeg skal jo ikke tilbake i jobb og jeg må ha noe å drive med.

Selv om det har blitt lite baking det siste året ser hun på deltakelsen som et positivt tilskudd til rehabiliteringen.

– Det er noe å jobbe mot, det er noe å sette gir på. For meg så er det viktig å komme videre i livet, og finne noe positivt i rehabiliteringsfasen. Så for meg er det et ledd i rehabiliteringen min.

– Det er veldig mange flinke

Prosjektleder for Bakemesterskapet, Anders Myhr Nielsen, forteller at de ideen baserer seg på utenlandske bakeprogram.

– Det er samme formatet som mange kjenner som British Bakeoff. Så nå skal vi gjøre det stort her i landet, forklarer Nielsen.

De har fått inn flere søknader fra ivrige bakere over hele Norge.

– Vi har fått inn masse søknader, og så har vi hatt en casting-turne nå. Da har vi møtt en del utvalgte, disse har hatt med seg ting de har bakt og så har vi blitt bedre kjent. Av disse vil det bli gjort enda en runde, men hvor mange som skal med i neste runde er jeg ikke helt sikker på, sier han.

Så lenge du er over 16, ikke har utdannelse eller driver bedrift, kan du bli med på Bakemesterskapet.

– Det er veldig mange flinke, så det blir sikkert en vanskelig beslutning for de som må ta den. Vi har satt som kriterium at man baker på hobbynivå, og ellers er det folk som elsker å bake. Vi ønsker god spredning, det er fint at det er forskjellige folk.