Den offisielle åpningen er det kultursjef Ellen Knutsen som står for klokken tolv på lørdag. Før den tid har publikum fått en time der de kan kikke og handle i de mange salgsbodene som skal opp. Nevnes må det også at dette er tiende gangen Fagerstranddagene går av stabelen.

Festivalen har en idyllisk plassering inne på tomta til Fagerstrand Båtforening med både utsikten og nærheten til sjøen.

– Vi har fått så mye hjelp av våre samarbeidspartnere og sponsorer, og jeg må understreke at vi hadde ikke fått til denne festivalen om det ikke hadde vært for våre støttespillere, sier Knut Arne Borgan som mandag kveld samlet styret i Fagerstranddagene for å se hvordan de ligger an.

Festival med VM-status

Markedsdagen med boder varer fram til klokken fem, da tar musikken over. Men midt i det hele blir det dødsing. Det kommer til å bli så bra, lover Borgan. På festivalområdet setter de opp tribuner slik at alle får se når stuperne inntar tårnet som er bygget på brygga man ser over til fra festplassen.

– Det er slett ikke vanlig at dødsing står på programmet til festivaler, og dere har hatt dødsing på programmet tidligere også. Fortell litt om hvorfor dødsing er noe dere ønsker hit.

– Litt tilfeldig var det, og jeg mener at det var lederen av Fagerstrand vel som satt oss i kontakt med det som heter The International Døds Federation og da ble vi enige å arrangere noe vi kalte Fagerstrand Grand Prix i 2018. Det var en del VM-oppkjøringen, men det var ikke en offisiell oppkjøring til VM. I år derimot er dette en av seks offisielle oppkjøringer til VM.

Verdenseliten kommer

Til Fagerstrand kommer hele verdenseliten i dødsing og det skal deles ut en «golden ticket» som gir direkte kvalifisering til VM som er i august.

– Da kan det skje at en lokal helt i løpet lørdag formiddag plutselig har kvalifisert seg til VM?

–Ja, med en «golden ticket» kan alt skje. Vi har noen lokale på startlista. Det er nesten femti påmeldte til konkurransen.

Konsertmessig dekker festivalen et stort spekter med alt fra Jokke sine slagere til nye slagere med Stayzman.

– En helaften

– Vi starter rolig inne i ølteltet med en av Norges beste DJ-er før Tre verdiløse menn entrer scenen for å gi publikum låter som To fulle menn og vissheten noen kanskje trenger på søndag om at Alt kan repareres.

På hovedscenen noe senere stiller først HB Overdrive med lokal frontfigur, deretter kommer Keiino og Staysman & Lazz før bandet Apache avslutter festen.

– Vi er veldig fornøy med de artistene vi har fått hit i år. Det høres ut som en helaften i mine ører, avslutter Borgan.